На порозі епідемії: Чим загрожує відсутність колективного імунітету?

 

 

 

 

За останні десятиліття люди стали подорожувати більше, ніж будь-коли, що означає вкрай високу ймовірність передачі патогенних мікроорганізмів. Єдине, що може захистити населення від швидко поширюється захворювання — стійкість до хвороб, створювана колективним імунітетом. З огляду на високу швидкість поширення таких хвороб як кір, рівень вакцинації від 96 до 99% необхідний для збереження колективного імунітету і запобігання майбутніх спалахів епідемії. Зменшення кількості щеплень призвело до недавніх вибухів захворювань, які вважалися і зовсім ліквідованими.

Кір: вже в сусідньому будинку
Понад 82 тис. Дітей і дорослих в Європі, за даними ВООЗ, були заражені на кір протягом 2018 року. Ці цифри є справжнім кошмаром наяву для медиків і вчених, оскільки є рекордним показником за останнє десятиліття. У 2016 році, вперше за десятиліття, число інфікованих на кір досягла мінімуму – 5 273 зареєстрованих випадків. Але вже з грудня 2017 по січень 2018 року в Європі було зареєстровано рекордну кількість в 13 тис. Хворих.

Висип при кору.
«Після найнижчого за десятиліття числа випадків захворювання у 2016 році ми спостерігаємо різке зростання числа інфекцій і тривалих спалахів, — говорить доктор Сюзанна Джейкоб, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ. – Ми закликаємо всі країни негайно вжити заходів, щоб зупинити подальше поширення цього захворювання ».

Кір — гостре інфекційне захворювання, яке зазвичай вражає дітей. Після інкубаційного періоду від 10 до 12 днів кір переходить в жар, кашель, закладеність носа, налиті кров’ю і сльозяться очі. Через кілька днів після цих початкових симптомів з’являється неприємна плямистий висип, яка починає поширюватися по всьому тілу, починаючи з обличчя і шиї й опускаючись вниз. Висип зазвичай триває від трьох до п’яти днів, а потім зникає.

Вірус кору вражає епітеліальні клітини, у зв’язку з чим пошкоджує кон’юнктиву, шкірні покриви, слизові оболонки дихального тракту і ротової порожнини. Вірус проникає в центральну нервову систему, мигдалини, легкі, кістковий мозок, печінка, кишківник і селезінку.

У нескладних випадках люди повертаються до нормального життя приблизно через дві-три тижні.

Досить великий процент хворих пацієнтів мають ускладнення від вірусу. Зазвичай це відбувається у дуже маленьких дітей — до п’яти років, у дорослих старше 20 років і у тих, хто страждає порушеннями імунітету, авітамінозом або важкими супутніми захворюваннями. Діти до п’яти років мають найбільшу ймовірність смерті.

У семи європейських країнах у 2018 році було зареєстровано понад тисячу випадків зараження дітей і дорослих — це Франція, Грузія, Греція, Італія, Україна, Сербія та Росія. Найбільше постраждала Україна: на кір заразилися понад 54 тис. Осіб, що становить більш ніж половину від загальної кількості захворілих. У всіх цих країнах були зареєстровані випадки смерті від кору (72 людини), причому найбільше в Сербії – 14 осіб, і Україні – 16.

Вірус кору виключно заразний і легко поширюється серед сприйнятливих людей. Він передається повітряно-крапельним шляхом і відрізняється вкрай високою контагіозністю (ред. заразливістю). Збудник кору відноситься до параміксовірусів. Сам параміксовірус нестійкий поза організмом, швидко руйнується під впливом ультрафіолетових променів, низької вологості, однак зберігається при низьких (до -70 ° С) температурах. Для запобігання спалахам необхідно, щоб в кожній країні було не менше 95% щепленого двома дозами противокоревої вакцини населення.

Вакцини є однією з найважливіших заходів профілактичної медицини для захисту населення від хвороб та інфекцій. Вони сприяють зниженню кількості хворих на вірусні та бактеріальні інфекції, дозволяють активувати колективний імунітет, що дозволяє значно знизити рівень захворюваності, а в деяких випадках повністю зупинити вірус на окремій території (віспа або чума великої рогатої худоби). Прихильники руху проти щеплень використовують всі інструменти для просування своїх гіпотез: спотворення науки, зміна гіпотез, твердження, що вакцини токсичні або неприродні. Вкрай важливо, щоб всі зацікавлені сторони в медичному світі — лікарі, дослідники, працівники освіти та уряду — об’єдналися. Це потрібно для того, щоб донести до громадськості важливість вакцинації, а також захистити населення від епідемій та вірусно-бактеріальних спалахів.

Багатьом батькам не вистачає базових знань про механізми дії вакцин, а також немає доступу до точної інформації, що пояснює важливість цього процесу. І, звичайно, особливу небезпеку у виникненні епідемій представляють найбідніші країни, в яких немає доступу до вакцинації й адекватному своєчасному лікуванню

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь