Розмитнення “євроблях”: як брокери обдурили сотні українців на шалені суми

 

 

 

 

У Харкові шахраї видавали себе за митних брокерів і обдурили понад сотню містян. За псевдорозмитнення власники “євроблях” заплатили щонайменше по тисячі доларів, а дехто віддав навіть ключі від автівок.

Потім горе-бізнесменам зникли.

Харків’яни, які потрапили в руки аферистів, боялися не встигнути розмитнити євробляху. Адже пільговий період завершується 22 лютого, після доведеться платити повну вартість. Тому вони звернулися до місцевих брокерів.

Дехто довірив навіть документи на транспорт і ключі від своєї автівки. Зрозумівши, що їх обдурили, люди пішли у поліцію.

З грудня 2018 року харків’яни укладали угоди з фірмою, розташованою на вулиці Шевченка стосовно доставки та розмитнення автомобілів із Польщі, Латвії, Литви та Кореї. 7 лютого 2018 року до Київського відділу поліції почали звертатися громадяни з заявами про шахрайські дії,
– сказала інспекторка сектору моніторингу Київського ВП Яна Кулькіна.

Дружина одного з горе-бізнесменів одразу після афери відео виклала в Instagram відео, де її чоловік буквально купається у грошах.

Розмитнення "євроблях": як брокери обдурили сотні українців на шалені суми
Скріншот з відео дружини афериста

Розмитнення "євроблях": як брокери обдурили сотні українців на шалені суми
Скріншот з відео дружини афериста

Після того, як справою зацікавилися правоохоронці, жінка видалила акаунт.  Де зараз цей шахрай і ще один його спільник не відмо. Із групи затримали лише одного.

50-річному Геннадію Мацюкіну вже оголосили про підозру. Втім він переконує, що нікого не обдурював.

Розмитнення "євроблях": як брокери обдурили сотні українців на шалені суми
Геннадій Мацюкін, якого затримали за підозрою у шахрайстві з “євробляхами”

Мовляв, автівки уже декілька років і справді привозить в Україну, але розмитнює їх не він. Переконує, його підставили.

Мене хочуть зробити козлом відпущення такі аферисти як Хлєбін і Калінін, які працювали в тому ж офісі, що я орендую,
– заявив затриманий за підозрою у шахрайстві з “євробляхами” Геннадій Мацюкін.

Тим часом у прокуратурі його все ж вважають причетним до махінацій. Адже чоловік радив покупцям псевдоброкерів.

“Потерпілі та свідки вказують, що саме підозрюваний, якому сьогодні обрали запобіжний захід, безпосередньо брав вказані кошти”, – зазначив прокурор Харківської прокуратури Руслан Чуб.

Шахраї видурили в автомобілістів 2 мільйони гривень, за це їм загрожує від 5 до 12 років в’язниці. Тим часом юристи радять, не платити брокерам готівкою, і бути уважнішими.

Загалом за майже 3 місяці дії закону про розмитнення авто на єврономерах власники легалізували 80 тисяч автомобілів. Євробляхерам це коштувало понад 5 мільярдів гривень.

Однак, узаконити машину встигають не всі, бо вдень усі митниці можуть пропускати до 3 тисяч авто. А євроблях за неофіційною статистикою у нас до трьох мільйонів.

Джерело Телеканал новини «24»

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь