“Громадський бюджет” у Ніжині не такий вже і громадський?

 

 

 

 

Бурхливі обговорення на бюджетній комісії, що відбулась 19 лютого, спровокував «Громадський бюджет». Як було зазначено, попередні проекти, котрі втілювались за його рахунок, переважно не відповідають положенню про бюджет участі. За рахунок цих коштів мають вирішуватись не поточні комунальні потреби міста, а реалізовуватись ідеї громади.

 Які ж проекти вже вдалось втілити у Ніжині?

Це встановлення автобусних зупинок, реконструкція «Театрального» мосту, оснащення зони відпочин біля міської лікарні, закупка системи «STEM-освіта» для міського ліцею, оснащення полівалентної актової зали для НБДЮ, закупка світлофорів та дорожніх знаків.

Більшість з даних проектів не відносяться до ідеї «Громадського бюджету». Про це заявив секретар міської ради Валерій Салогуб.

«Лише два з цих проектів близькі до сенсу бюджету участі. Решта ж – вирішення комунальних питань. Буває так, що в проекті йде мова про одні роботи, а втілюються зовсім інші. Цю ситуацію треба змінювати і приймати відповідні заходи. Треба активізувати громаду  і допомагати їй формувати ідеї для участі в даному конкурсі. Пропоную у подальшому не приймати рішення щодо втілення проектів, котрі «закривають» комунальні питання, навіть, якщо будуть тільки такі. Нам потрібен новий підхід до справи», – прокоментував Валерій Салогуб.

Підтримала його начальник фінансового управління Людмила Писаренко. Вона також зазначила, що такі проекти по поточних ремонтах не відповідають положенню та ідеї «Громадського бюджету». Адже саме там вказано, що видатки по проектах не повинні направлятись на утримання установ. Хоча один з таких проектів все ж був прийнятий – це ремонт в ЗОШ №1. У даному випадку робоча група пішла на зустріч навчальному закладу, адже за рахунок бюджету міста не можна було вирішити ряд важливих питань по ремонту школи. Окрім того, не було винесено на голосування кращих проектів.

Деякі ж з депутатів заперечували, кажучи, що потреба громади також заключається у вирішенні комунальних проблем, а тому «Громадський бюджет» – це гарна можливість.

Та в ході обговорень члени комісії прийшли до єдиної думки, що в подальшому не дозволятиметься у даному конкурсі брати участь комунальним та бюджетним установам.

Нагадаємо, у 2019 році  переможцями стали наступні проекти “Громадського бюджету”:

1.”Університет третього віку” на базі Територіального центру соціального обслуговування (обслуговування та оснащення комфортного простору для слухачів)(99 900грн.).

2.Створення креатив-простору актової зали ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 (399 864 грн).

3.Благоустрій переходу (сполучення) між основними будівлями лікувальних закладів м .Ніжина “Крок до майбутнього медичного містечка” (400 000 грн.).

4.”Бібліотека без обмежень” (380 000 грн).

5.Автобусні зупинки  – це зручно, затишно, безпечно (308 500 грн.).

6.Сучасним дітям – сучасний спортивний майданчик (399 600 грн.).

7.Міський екологічний центр при краєзнавчому музеї імені Івана Спаського (167 000 грн.).

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь