Опіки слизової та ампутація кінцівок від куріння: сіверянам варто це знати

 

 

 

 

Куріння – це не просто звичка, а справжня хвороба, що досить важко лікується. Вона належить до одного з видів токсикоманії та може спричинити супутні захворювання дихальних шляхів. Під час куріння насамперед страждає слизова оболонка ротової порожнини, отримуючи опіки через те, що температура на кінчику сигарети становить від 2 до 3 тисяч градусів.

Під час вдихання диму до організму потрапляє приблизно чотири тисячі таких небезпечних хімічних речовин, як миш’як, формальдегід, нікотин і смоли. Вони негативно впливають на дихальну систему, зменшуючи площу газообміну, а оксид азоту звужує бронхи та значно ускладнює дихання.

Лікарі застерігають, що ці токсичні речовини можуть потрапляти в кров і розноситись по всьому організму, провокуючи рак легенів і гіпоксію мозку, тобто кисневе голодування. У разі ж, якщо людина викурює приблизно 60 сигарет на день, то в неї може виникнути ендартеріїт, який призводить до омертвіння кінцівок через ураження судин. У подальшому це загрожує ампутацією.

Спеціалісти не радять займатися самолікуванням. Краще звернутися до нарколога. Він запланує курс лікування, що складається із трьох етапів. По-перше, треба прибрати абстинентний синдром.

«Якщо людина різко кидає пити, курити, вживати наркотики, в неї виникає відчуття тривоги, нездужання, депресії. Через це обов’язково треба вживати спеціальні препарати, а саме транквілізатори й антидепресанти. Не завадить вітамінотерапія, також пацієнту обов’язково треба пити багато води», –  розповідає лікар-нарколог вищої категорії Лариса Любченко.

Уже на другому етапі цілеспрямовано лікують тютюнопаління. Це можуть робити за допомогою курсу голковколювання, під час якого на вушні раковини наносять краплинки срібла, що закривають канали, які дають потяг до паління. Також лікарі можуть призначати ін’єкції спеціальними препаратами.

Не менш важливо проводити замісну терапію. Вона вводиться після основного курсу лікування. Адже, за словами Лариси Любченко, звичка, що треба покурити, все одно залишається. Тому це треба замістити жуйками або цукерками, що застосовуються замість цигарок.

Лікар каже, що кинути курити цілком можна й самотужки. Але різко робити цього не варто, оскільки можна отримати зворотну реакцію.

«Якщо людина викурює багато сигарет, то лікуватися треба теж обережно. Усі наркологічні захворювання – і тютюнопаління, і алкоголізм, і наркоманія – починаються після того, як людина різко припиняє вживання цих речовин. Тому краще підійти до нарколога, щоб той виписав усі необхідні препарати, а далі ухвалювати рішення, курити чи ні», – зазначає лікар.

Лікування для кожного індивідуальне. Здебільшого його результат залежить від характеру та сили волі. Аби допомогти пацієнтам у цьому, лікарі можуть також призначати психотерапію та консультації з психологом.

Джерело: ЧЕLINE.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь