Що заважає ніжинським депутатам проголосувати за «Безпечне місто»?

 

 

 

 

Тему забезпечення Ніжина камерами відеоспостереження неодноразово піднімали 27 лютого на сесії Ніжинської міської ради. Та особливо гостро цю необхідність обговорювали в ході спілкування депутатів з начальником Ніжинського відділу поліції Володимиром Бойко. Відтак було озвучено питання щодо кількості злочинів, які вдалось розкрити завдяки діючим камерам по місту.
Володимир Бойко повідомив, що система відеоспостереження, котра працює по Чернігівщині, а це близько 1000 камер, є дійсно дієвою. Вся інформація надходить для аналізу до Головного управління, де створений відповідний центр. Завдяки цьому розкривається ряд злочинів. У Ніжині були яскраві приклади розкриття злочинів за допомогою системи відеоспостереження, хоча вона є малочисельною і недостатньою. Прикладом став нещодавній випадок пограбування золотого ланцюжка, який з потерпілого зірвала наркозалежна особа і зникла у невідомому напрямку. Завдяки зафіксованому на відеокамері обличчя, злодія було помічено в одному з ломбардів, після чого і відбулось затримання.
Важливою була думка очільника ніжинського відділу поліції щодо того, чи необхідно місту виділяти кошти з бюджету на закупівлю додаткових камер відеоспостереження?
«Питання слушне. І якщо говорити про такі невеликі міста, як Варва та Срібне, ними на 2019 рік заплановано виділення з бюджету по 300 000 грн. на встановлення камер відеонагляду. Прилуки виділяють 500 000 грн., а Чернігів більше 6 млн. грн. Мабуть, місцева влада бачать результат і перспективи у забезпеченні міста відеокамерами».
Розуміючи приклад інших міст, більшість депутатів погодились, що Ніжину потрібне встановлення додаткових камер. Ще на початку засідання сесії велось обговорення виділення 195 000 грн. на перший етап запуску системи «Безпечне місто», котру представляє відома у світі компанія «Huawei». Відтак Ніжин отримав би 8 камер та запуск сучасної системи, котра об’єднала б і решту вже встановлених по місту. Автоматична система допомогла б поліції у роботі та забезпечила безпеку і спокій містянам. Нині ж від рук вандалів страждають комунальні підприємства та власне і сам бюджет, адже з нього постійно виділяються кошти на відновлення чи ремонт. Це вже не кажучи про розбої, пограбування крамниць чи постійні квартирні крадіжки, від яких за минулий рік постраждали десятки ніжинських родин.
Інша справа, коли є відеоспостереження. На засіданні сесії Юрій Хоменко привів до прикладу ситуацію, що минулого року сталась в селі Черняхівка.
«Цей розбійний напад був розкритий завдяки встановленим камерам спостереження у Ніжині. Вони зафіксували таксиста, який підвозив підозрілу банду. Доречі, вони планували ще один напад та його вдалось попередити. Це наша з вами безпека і ми не можемо на цьому економити», – висловився депутат.
Та в ході голосування депутати не підтримали виділення коштів на даний проект. Звісно головним аргументом, знову ж таки, було – дефіцит бюджету. Але він буде завжди і, щоб повністю закрити потреби міста, треба збільшити надходження в рази. А поки потрібно мислити раціонально з поглядом наперед. Окрім того, є проекти, на які закладені кошти, але роботи по ним робитимуться восени. До того ж часу вони не задіюються, тож можна було зняти суми з окремих статей видатків і направити на проект «Безпечне місто». Є ймовірність, що по результатам другого півріччя сформуються вільні залишки, зважаючи на перевиконання бюджету, і, відповідно, будуть профінансовані заплановані проекти.
Якщо є така можливість для Ніжина стати першими і показати приклад – що означає бути безпечним містом, то чи правильно втрачати таку можливість?
Треба зазначити, що днем раніше, на засіданні бюджетної комісії, ініціатор проекту «Безпечне місто», депутат Чернігівської обласної ради Сергій Охонько підняв питання виділення коштів у сумі 195 000 грн. на перший етап втілення системи. Депутати підтримали дану ініціативу і винесли пропозицію на сесію міської ради. Та вже на пленарному засіданні голосів не вистачило. Дану ситуацію прокоментував Сергій Охонько:
«На мою думку, цей проект не набрав потрібної кількості голосів не стільки через брак коштів, скільки по причині заполітизованості деяких депутатів. Треба відходити від «маніакальної» політичної приналежності, а все ж таки, ставати гарними господарниками і захищати інтереси міста, а не політичні прапори».

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь