Зареєструвати малюка можна буде через Інтернет

 

 

 

 

Невдовзі український парламент має ухвалити новий законопроект про впровадження реєстрації новонароджених через Інтернет. Від нововведення виграють близько 400 тисяч сімей щорічно, які будуть позбавлені паперової тяганини та черг.

Послугу «Е-малятко» можна буде оформити не тільки в соціальних установах і ЦНАПі, а й в електронному вигляді. Батьки через електронний кабінет подають одну заявку з ім’ям дитини й послугами, які вони хочуть отримати. Тому звертатися до держустанов узагалі не буде потрібно.

«Ідеться про реєстрацію місця проживання, отримання допомоги при народженні дитини, реєстрацію народження дитини в електронній системі охорони здоров’я, реєстрацію дитини як члена сім’ї, який сплачує податки, видачу посвідчень батькам багатодітних сімей», – сказав міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, у разі схвалення цього законопроекту кожна українська родина зможе швидко за допомогою Інтернету вирішувати ці питання.

«Е-малятко» передбачає спрощення всіх адміністративних послуг, пов’язаних із народженням дитини. Спрощення дасть можливість батькам замовити до дев’яти послуг за принципом «єдиного вікна» просто в лікарні, де народилася дитина, без необхідності заповнювати реєстраційні форми, проводити оплату чи відвідувати додаткові установи. За 10 хвилин можна буде замовити весь перелік послуг: реєстрація народження дитини, визначення походження народженої дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі, реєстрація місця проживання, призначення допомоги при народженні дитини, реєстрація новонародженого в системі охорони здоров’я, видача посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, визначення належності дитини до громадянства України, присвоєння унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, а також присвоєння податкового номера.

Дуже схожий проект реалізувала Сербія, у результаті чого її громадяни можуть заощаджувати загалом 600000 годин щороку при одержанні адміністративних послуг, пов’язаних із народженням дитини.

Джерело – panorama.cn.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь