Ніжинські грантери вчились зміцнювати місцеве самоврядування

 

 

 

 

В наш час однією з основних складових успішного проведення реформ є доступна та вичерпна інформація про бачення нововведень. Не винятком виступають і зміни в системі місцевого самоврядування. В діяльності бібліотечних установ вбачається можливість всебічного інформування громади щодо майбутньої структуризації та засад чинного законодавства в цьому напраленні. На сучасному етапі бібліотеки виступають інтелектуальним посередником між державною політикою та громадянами, як основними споживачами реформаторського продукту.

Ніжинська центральна міська бібліотека імені М.В. Гоголя спільно з Громадською організацією «Створімо майбутнє разом» (директор Євгеній Коваленко)  взяли участь у конкурсі проектних заявок та стали грантерами проекту «ПУЛЬС. «ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ 3.0», який діє  в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (Пульс). Проект впроваджує Асоціація міст України у співпраці з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

27 та  28 лютого 2019 року в  місті Києві відбувся Всеукраїнський тренінг для грантерів проекту, в якому взяли участь 150 представників  71 громади з 17 областей України. Ніжин представляли методист Ніжинської міської ЦБС – Наталія Пономаренко та директор ГО «Створімо майбутнє разом» Євгеній Коваленко.

Грантери мали змогу не просто отримати інформацію, а й здобути знання та навички у використанні ІТ-технологій, роботі з молоддю, залучення ЗМІ, співпраці з владою та  отримали Сертифікат амбасадора з питань децентралізації.

Учасники тренінгу працювали у різних групах під керівництвом провідних тренерів та фасилітаторів. Експерти проекту заступник директора Проекту ПУЛЬС Асоціації міст України Наталя Лазаренко, аналітик Асоціації міст України Людмила Мозгова, директор стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства культури України Ярослав Петраков ознайомили учасників тренінгу з інструментами місцевої демократії: громадськими слуханнями, місцевими ініціативами та громадськими радами.

Найближчим часом команда бібліотекарів та ГО «Створімо майбутнє разом» буде впроваджувати завдання проекту в Ніжині, адже  участь у ньому сприятиме поінформованості як найбільшої кількості громадян про реформи та як вони вплинуть на їхнє повсякденне життя, покращиться доступ до публічної інформації адже бібліотеки є справжніми комунікаційними майданчиками громади.

Окремо хочемо висловити подяку головному спеціалісту управління культури і туризму Ніжинської міської ради Олександрі Сімкіній за підтримку та надання кваліфікаційної консультації   оформленню проектної заявки.

 

Олена Єкименко,

директор Ніжинської міської ЦБС

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь