На сході села сальненці говорили про те, що болить: субсидії, перевезення та оренда паїв

 

 

 

 

Чи ненайважливіша подія для села – схід, на який збирається громада, аби почути про зроблене протягом року, перспективи на майбутнє, розповісти про проблеми та спланувати дії по їх вирішенню.
1 березня пройшов схід села Сального, на зборах були присутні селищний голова Лосинівської ОТГ Володимир Андрієць, помічник народного депутата Олександра Кодоли  Олексій Пірковський, заступник голови Ніжинської РДА  Сергій Батрак, голова ради ветеранів  Григорій Карапута, директор Сальненського НВК  Надія Калініченко. З усіх орендарів сільських паїв, вже другий рік поспіль, був присутній лише директор ТОВ «УкрАгроРозвиток» Василь Снісаренко з усією командою. І хоча підприємство Василя Миколайовича обробляє не багато землі в селі Сальному, та все ж не ігнорує зустрічі з людьми та не обділяє увагою своїх пайовиків.

Розмова селян з владою почалась зі звіту старости сіл Сальне та Садове Ніни Броварчук.
Чисельність населення в Сальному та Садовому, станом на 1 січня 2019 року становить – 525 людей, з яких 450 людей проживає в Сальному та 75 – в Садовому. Померло в минулому році 12 людей. Не народилася жодна дитина.

Які ж зміни відбулись за 2018 рік. Найважливіша сфера – зв’язку зазнала реорганізації. У Сальному залишився тільки листоноша, а Садове обслуговує поштова бригада.
«Така реформа створила масу незручностей жителям села, але назад дороги немає. Така ситуація, як у нас, створилася по всій області. Потроху все встатковується, і люди починають звикати до нового розпорядку роботи», – зазначила Ніна Миколаївна.

У своєму звіті староста зауважила, що спільними зусиллями вдалось зрушити з місця ремонт дороги Лосинівка–Шняківка.

Розповідаючи про соціальний захист населення, Ніна Броварчук зауважила, що у 2018 році всі, кому нарахували субсидії на оплату комунальних послуг, їх отримали.

«Нарахування субсидій не залежить від мене чи діловода. Є закон Верховної ради, який зобов’язує враховувати дохід всіх зареєстрованих членів сім’ї, навіть, якщо хтось не проживає в селі. Також, якщо людина одружена, то враховують дохід чоловіка чи дружини незалежно від місця реєстрації. Деяким людям через врахування доходу дітей, невісток та зятів, які в селі не проживають, субсидії не нарахували, хоч вони дійсно її потребують», – пояснила громаді Ніна Миколаївна.

«Цього року зима видалася дуже сніжною і я хочу висловити щиру подяку від імені жителів села товариствам «Рід» та «УкрАгроРозвиток», які вчасно та якісно, можливо найкраще в районі, розчищали снігу зимовий час. Також хочу подякувати Товариству «Рід» за ремонт дороги по селу Сальне. Окрім того висловлюю подяку ТОВ «УкрАгроРозвиток», яке бере активну участь у житті нашого села. Хоч землю підприємство обробляє не так і давно, але за минулий рік зроблено багато справ завдяки їх підтримці: провели грандіозне свято – День села, а також Різдвяні вечорниці під баян та концерт до 8 березня. Відчувають підтримку люди з обмеженими можливостями, допомогу яким товариство надало до Дня інваліда. Також надається безкоштовна юридична консультація жителям», – подякувала староста.

Більш детально про свою роботу розказав власне керівники агропідприємства Василь Снісаренко:
«Компанія «УкрАгроРозвиток» є патріотом сіл Сальне та Садове. Ми працюємо заради того, щоб змінити ситуацію в Сальному на краще. Вболіваємо за людей та долю сіл. Якщо ми беремося за щось роботи, то робимо це не показово й одноразово, а – по совісті і назавжди. Хочу сказати, що компанія «УкрАгроРозвиток» є компанією нового формату і її робота будується на достойному відношенні до людей і це підтверджують результати нашої роботи. Ми виконуємо чітко та своєчасно розрахунки своїх орендодавців. За 2018 рік орендна плата нашим пайщикам є однією з найвищих і була виплачена в розмірі 10 000 грн. кожному пайщику. Окрім цього кожному пайщику була виплачена новорічна премія – 1000 грн. Додатково ми компенсуємо суму податку з доходів фізичних осіб, що сплачуємо у державу за кожен пай, не беручи їх з наших пайовиків. Ми також надаємо повний пакет пільгових соціальних послуг, цільові допомоги, підтримуємо нужденних, інвестуємо в розвиток та благоустрій села і багато іншого. Ті орендодавці, які підписали з нами договори оренди, вважаю, що вони задоволені співпрацею з нами».

Повертаючись до потреб села, Ніна Броварчук запропонувала суму самооподаткування залишити на рівні минулорічної – 30 грн, і на утримання пожежної охорони – 30 грн. Це одноголосно підтримала громада сіл.

Також Ніна Миколаївна звернула увагу присутніх на проблеми, які потребують вирішення:
«Велика проблема – стихійні сміттєзвалища. З ними боротися дуже важко, бо лиш вони прибираються, як виростають знову. Є потреба в організації регулярного вивозу сміття, хоч би раз на місяць. Потрібно зробити ремонт адмінбудівлі та клубу, освітлення вулиць в нічний час, встановити огорожу на кладовищі по вул. Незалежності та багато ін. Лиш би віднайти кошти. Будемо дуже вдячні всім, хто має бажання приєднатися до роботи над покращенням життя в наших селах, а також благодійникам, які хочуть і можуть допомогти фінансово», – висловилась Ніна Броварчук.

Також Ніна Миколаївна звернулась до селян з проханням бути обачними та обережними. Справа в тому, що не так давно траплялись випадки, коли по селу ходили сумнівні люди і під різними приводами намагались зайти до осель громади. Звісно, такі випадки можна пояснити шахрайством.

Обговорили люди і проблему рейсових перевезень, адже нинішній перевізник порушує графік, і замість трьох рейсів, здійснює два, а то й жодного. Селяни відчувають труднощі з поїздками до місць призначення і вимагають у влади вирішити це питання. Заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак пояснив, що від проблем з перевезеннями страждають не лише Сальне та Садове. «Всім відома ситуація по маршруту Ніжин – Терешківка, який проходить через ваші села. Громади втратили перевізника, зважаючи на ряд причин. Ми сьогодні приклали всі зусилля, аби його повернути. Така ситуація трапилась через відсутність конкуренції у даній сфері послуг. Уже як 9 місяців відсутній перевізник до села Богданівка. У сіл Перебудова та Переяслівка також були подібні проблеми, і ось тільки з 6 березня відновиться рух автобусу по даному маршруту. І в даній ситуації є дві сторони. Перевізники зменшують кількість рейсів через малу кількість людей, стан доріг і по причині звільнення водіїв. Люди ж мають проблеми з переміщенням до місця призначення. Відсутність конкуренції тільки погіршує ситуацію».

Проте, приємну новину сповістив громаді голова Лосинівської ОТГ Володимир Андрієць, зазначивши, що є можливість повернення колишнього перевізника, який задовольняв потребу громади у стабільних перевезеннях, і трапиться це найближчим часом.

Також Володимир Миколайович ознайомив присутніх з відповіддю на звернення адресоване йому громадою щодо переданих у Лосинівську ОТГ земельних ділянок сальненським фермерським господарством. Загальна площа ділянок – 255 га, і люди висловили бажання отримати ділянки площею по 2 га, адже в Сальному є багато людей, котрі не мають паїв. Володимир Миколайович зазначив, що все в руках жителів сіл, і громада має прийняти відповідне рішення, адже дана земля належить їм по праву. Проте по цих площах діють договори оренди і треба вияснити, хто їх нині орендує.

Обговорили сальненці і проблему з медициною. На даний час у ФАПі фельдшер відсутній. Та селянам наголосили, що вирішити цю проблему можуть вони підписавши декларації з лікарями Лосинівської амбулаторії. Таким чином фінансування медиків буде йти з держбюджету, разом з тим зменшиться навантаження на бюджет громади. Окрім того, якщо буде заключений договір з лікарем, він має відвідувати пацієнта щотижня.
Звісно, за рік у громади накопичилося багато проблем, і в деякій мірі люди висловлювали «крик душі», адже в багатьох питаннях люди не орієнтуються і їм потрібні пояснення. Це стосується відмов у наданні субсидій, занижену сплату по оренді паїв недобросовісним орендарем та інших соціально-важливих питань. Тож, представники влади попросили сальненців звертатись до них за потребою, писати звернення та брати активну участь у вирішенні проблем громади і своїх зокрема.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь