Олександр Кодола: “Хочу бачити Ніжин сучасним європейським містом”

 

 

 

 

Скільки грошей залучив нардеп Олександр Кодола на розвиток Ніжина? З ким він радиться приймаючи рішення? Чи потрібні місту сучасні арт-об’єкти? Як зміниться Ніжин найближчим часом? Сьогодні  громадськість активно обговорює питання фінансування розвитку міста в соцмережах. Редакція «УН» вирішила дізнатися деталі надходження коштів безпосередньо у народного депутат, який представляє місто Ніжин у Верховній Раді.

Олександре Михайловичу, сьогодні в Ніжині знову почали говорити про Ваші проекти, пов’язані із  соціально-економічним розвитком міста, і не завжди в позитивному контексті. Зокрема, на останній сесії міської ради окремі депутати спробували всупереч закону заблокувати освоєння майже десяти мільйонів гривень з державної субвенції на соціально-економічний  розвиток регіонів, залучених за Вашою ініціативою. Що відбувається?

Відбуваються вибори. І представники політичних сил, які в них беруть участь, замість конструктивної роботи на користь громади, яка надала їм представницькі повноваження, займаються зароблянням політичних дивідендів. Що ми й спостерігали під час останньої сесії Ніжинської міської ради, коли депутати від окремих політичних сил, всупереч закону і здоровому глузду, намагалися заблокувати використання понад 8 мільйонів гривень, які надійшли в бюджет міста за рахунок державної субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів за моєї ініціативи.

Але ж є ризик не отримати ці гроші взагалі. Місцева “Самопоміч” вже заявила на своїй сторінці в соцмережі, що їх фракція не голосуватиме за бюджет, якщо не погодять з ними витрати!

Ризикую не отримати гроші не я, а громада Ніжина. Можливо, “Самопоміч” відмовляється голосувати. Я знаю, схожу позицію займають депутати від “Батьківщини”. Тим самим вони ставлять під ризик отримання містом 8 мільйонів гривень. А це означає, що цього року не було б закінчено або відкладено на невизначений термін облаштування меблями та технікою єдиного в місті плавального басейну на базі НВК “Престиж”, грандіозну реконструкцію якого ми вже завершили, будівництво сучасного футбольного поля із штучним покриттям вартістю в 1,5 мільйона гривень, закупівлю медичного обладнання для пологового будинку та інших медичних закладів. Також ніжинські школи не отримали б спортивне та комп’ютерне обладнання на 500 тисяч гривень, у місті не з’явився б фонтан та сучасні арт-об’єкти і багато чого іншого, бо це все, на думку окремих політичних ділків містечкового розливу, не на часі. Зрозуміло, що на часі у них зараз — вибори, а не інтереси громади.

Поясніть, що це за кошти?

Це — державна субвенція на соціально-економічний розвиток, це — кошти державного бюджету, а не кошти громади (міського бюджету), як дехто намагається розказати. Я, як народний депутат, щороку вибиваю їх в Кабінеті Міністрів України і «привожу» в місто, щоб реально зробити його кращим, сучаснішим. За час моєї діяльності мені вдалося залучити на розвиток Ніжина понад 50 мільйонів гривень. Це майже половина із всієї суми в 110 мільйонів гривень, залучених мною на розвиток 209 виборчого округу. Як депутат, я маю право звертатися до Кабінету Міністрів України і пропонувати фінансування важливих проектів для життя громад. У мене запитання: що зробили ті політичні сили чи їх депутати, які сьогодні виступають проти? Що зробили для Ніжина народні депутати від цих політичних сил? Питання риторичне.

А як щодо погодження витрат…

Я їх погоджую виключно з громадою.

До мене надходять сотні колективних звернень щодо тих чи інших питань. Ми вже опрацювали понад чотири тисячі звернень виборців, я побував в кожному населеному пункті округу. А їх у мене аж 229. Ми знаємо і розуміємо проблеми і потреби людей. І саме на прохання ніжинців ми допомагаємо лікарням і ФАПам, відкриваємо нові дитячі садочки і ремонтуємо існуючі, завершили грандіозну реконструкцію єдиного в Ніжині басейну, встановлюємо дитячі та спортивні майданчики, сучасні футбольні поля, закуповуємо обладнання, меблі та техніку для лікарень, шкіл, дитячих садочків, закладів культури, облаштовуємо місця відпочинку. Робимо місто цікавішим і комфортнішим для його мешканців. І будемо цим займатися далі. Звичайно, зробити все і одразу неможливо. Тим більше, що це завдання в першу чергу виконавчої влади. Але саме з такими проханнями до мене звертаються мої виборці. Багато чого зроблено. Але ще більше треба зробити.

Працюємо далі. Разом з громадою!

Окремі активісти задають питання: чи на часі арт-об’єкти, коли в місті багато інших нагальних питань? Розбиті дороги і будинки в аварійному стані.

Бути сучасним європейським містом з відповідними арт-об’єктами завжди на часі. І ніхто ніколи не відмовить мене зробити Ніжин таким. Ми будемо  оновлювати парки і сквери, ставити ліхтарі з сонячними батареями, будемо ставити wi-fi дерева, встановлювати дитячі майданчики, арт-інсталяції та фонтани. На ці потреби у міста немає власних можливостей. І ці кошти я вибиваю в Києві.

Щодо розбитих доріг та аварійних будинків…

Я сам їжджу цими дорогами, я сам гну матюччя, як кажуть. Але, на жаль, це не моя сфера відповідальності. Це —  прямий обов’язок і відповідальність місцевої влади. Місцеві дороги, так само, як і аварійні будинки, ремонтуються за рахунок місцевого бюджету.

Знайти ресурси для цього — завдання місцевих депутатів. Також є спеціальні дорожні фонди. Зокрема, минулого року на Чернігівщину було виділено понад 1,2 мільярда гривень. Повторюю 1,2 мільярда! Це колосальні кошти. Частину з них отримав і Ніжин. Але міській раді варто активніше працювати в цьому напрямку з керівництвом області.

Я не повинен і не буду виконувати роботу депутатів міської ради.

Моє завдання, як мажоритарника, крім основної законотворчої роботи, я бачу в залученні ресурсів з державного бюджету на розвиток округу. Цей ресурс не повинен йти на дороги. Також я не маю права надавати благодійну допомогу навіть тим людям, які її, на жаль, потребують. Таке бюджетне законодавство.

Державні кошти не можна використати не за призначенням. Адже в Кабінеті Міністрів України створена відповідна комісія, яка аналізує і відбирає проекти, які потім підтримує Уряд.

Так щодо нової арт-інсталяції “кубу”, з’явиться він чи ні?

Так звані громадські активісти, а насправді працівники одного з виборчих штабів, вирвали цю тему з загального контексту і штучно її роздувають у соцмережах, свідомо замовчуючи те, що цього року в Ніжині буде здійснена реконструкція центральної площі міста. І цей арт-об’єкт, а потім і фонтан, стануть елементом і прикрасою нової реконструйованої площі. Сьогодні подібні об’єкти встановлюються в різних містах України. Вони вже прикрашають площі в Тернополі, Умані, Христинівці. Це тренд в сучасній урбаністиці.

Коли ми ремонтуємо квартиру, ми ж не обмежуємося заміною сантехніки, поклейкою шпалер та фарбуванням підлоги. Ми вішаємо картини на стіни, ставимо різні цікавинки на полички, щоб наше житло виглядало привабливим, сучасним і комфортним. А Ніжин сьогодні, не зважаючи на те, що в ньому багато молоді, є університет, агротехнічний інститут, два коледжі, медичний та культури і мистецтв, живе, як і 40 років тому в парадигмі “базар-вокзал”. Але на відміну від радянських часів, коли було “бєднєнько, но чістєнько”, ніжинці, особливо молодь, багато подорожують, і бачать, в яких містах живуть європейці, як вони облаштовують міський простір.

А чим ми гірші? Я, наприклад, хочу бачити Ніжин сучасним європейським містом, для цього працюю вже 4 роки поспіль.

Які ще у вас плани стосовно змін у Ніжині?

В 2016 році за ініціативи нашої команди Ніжин взяв участь у загальнодержавному конкурсі “7 чудес України. Історичні міста та містечка”. І завдяки активній участі всіх ніжинців місто стало одним із переможців, привернувши увагу до історичної та архітектурної спадщини. Але для розвитку міста цього недостатньо. Для того, щоб у ньому лишалася молодь, для того, щоб у ньому було комфортно жити, народжувати і виховувати дітей потрібно, щоб місто було сучасним і зручним для життя. Напркилад, цього року я залучив кошти на будівництво пішохідного фонтану в сквері Лисянського, про який мене давно просили мами з дітьми. В Театральному сквері ми встановимо ігровий майданчик у вигляді великого казкового корабля, для молоді з’явиться сучасна урбаністична зона відпочинку “Сонячне дерево”, яке роздаватиме  wi-fi, біля школи №9 буде збудоване ще одне міні-футбольне поле із штучним покриттям (це прохання було від всіх батьків нашої дитячої спортивної школи). Також пологовий будинок та всі медичні заклади, як і в попередні роки, отримають нове обладнання, а школи — спортивний інвентар.

У нас в планах ще дуже багато добрих справ для нашого Ніжина. А для цього нам потрібно мати порозуміння і разом працювати над розбудовою міста.

Хтось бачить своє покликання  у вічній боротьбі, критиці та знищенні.

Всім не догодиш, це очевидно.

Але для мене важливо робити свою роботу і давати результат, попри всі проблеми і спротиви.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь