“Ніжин пам’ятає” або Встановлення меморіальної дошки видатному земляку

 

 

 

 

“У Ніжина дуже багата історія, яка варта того щоб її пам’ятали!” – саме такими словами 12 березня завершилася визначна подія для ніжинської громади — встановлення меморіальної дошки на будинку родини Спаських Івану Спаському. Даний захід був присвячений 115-річчю з дня народження видатного вченого нумізмата. Визнаний засновник радянської нумізматичної школи, який понад 50 років працював у Державному Ермітажі. Іван Георгійович стояв у витоків музейної справи нашого міста, а нині Ніжинський краєзнавчий музей названий на його честь!

Цікаві факти з життя Івана Спаського розповідали наукові співробітники та працівники Ніжинського краєзнавчого музею. Зокрема Геннадій Дудченко  — директор НКМ ім. І. Спаського розповів про репресії та гоніння, які зазнала родина Спаських, а також про роль Івана Спаського у створенні музею в Ніжині, Наталія Дмитренко — кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи НКМ ім. І. Спаського повідала про перші роки життя Івана Георгійовича. Лілія Руденко — науковий співробітник, завідуюча відділу «Поштова станція» НКМ ім. І. Спаського надала ряд цікавих фактів з життєдіяльності нашого земляка.

Вшанувати видатного земляка прийшли не лише науковці та історики, але й представники міської влади. Ігор Алєксєєнко заступник міського голови подякував Управлінню культури Ніжинської міської ради та всім працівникам Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського за вагомий внесок у популяризацію видатного історичного минулого міста та наших визначних земляків, а також наголосив, що це дуже важлива, сподвижницька робота!

Лілія Журко

фото автора

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь