Олександр Кодола: Захист і утвердження української мови як державної – це пріоритетне питання національної безпеки

 

 

 

 

 

Сьогодні Верховна Рада України вийшла на фінішну пряму прийняття «мовного закону» — законопроекту №5670-д про функціонування української мови як державної. Під час сесійного тижня депутатам перед голосуванням за закон у другому читанні, необхідно розглянути понад 2082 правки. Як побіцяв спікер парламенту Андрій Парубій, з 26 лютого по 1 березня на розгляд народних обранців не будуть виносити жодні інші ініціативи, поки Рада не розгляне законопроект про державну мову.

Народний депутат України Олександр Кодола, співавтор законопроекту вважає, що Рада повинна прийняти закон якомога швидше.

“Цей закон надзвичайно важливий в умовах гібридної агресії. Захист і утвердження української мови як державної – це пріоритетне питання національної безпеки. Зміцнення українського простору – це протидія поширенню «руского міра» і запорука відсічі гуманітарній агресії Росії на нашій території. Закон охоплює усі суспільно важливі сфери застосування державної мови. Також в ньому передбачені механізми виконння (Уповноважений із захисту державної мови, Національна комісія зі стандартів державної мови тощо) і санкції за порушення закону. Тобто, 5670-д не лише декларує, а й фактично захищає українську мову”, — говорить депутат.

Прийняття цього закону, вважає депутат  в першу чергу заповнить законодавчий вакуум у сфері мовно-культурної політики України, який утворився після того, як Конституційний Суд визнав неконституційним сумнозвісний закон «Ківалова-Колесніченка» в березні 2018 року, Сьогодні це питання регулюється лише статтею 10 Конституції України: «Державною мовою в Україні є українська мова».

Ми маємо гостру потребу в законі, який деталізує і захищає мову нашої нації. Тому ми повинні докласти усіх зусиль, щоб якнайшвидше ухвалити цей законопроект” — наголошує депутат.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь