Делегація з Чехії відвідала Ніжинську школу

 

 

 

 

Зустрічати гостей завжди приємно. Особливо тоді, коли вони приїхали переймати ваш досвід роботи. Тим більше, якщо гості є ще й іноземцями. До Ніжинської ЗОШ № 17 завітала делегація представників чеського Центру громадянської освіти Онджей Горак та Каміла Проускова, а також тренер Всеукраїнської програми «Демократична школа» Ольга Донець.

Це – єдина позапартійна установа в Чехії, яка зосереджується переважно на громадянській освіті. Оскільки в Чеській Республіці, власне як і в Україні, школи мають небагато досвіду з загальношкільним підходом й застосуванням компетентностей для культури демократії, гостей зацікавив досвід нашої школи.

Взагалі вони обрали 3 заклади загальної освіти в Україні. Це Львівська школа, Ірпінська № 2 та Ніжинська ЗОШ № 17. Що відповідно значно підвищило рівень відповідальності громади нашої школи . Із щирістю та відвертістю протягом робочого дня ми презентували весь свій досвід роботи в Програмі «Демократична школа», починаючи із 2016 року.

Гості хотіли почути і побачити не тільки про успіхи, але й про можливі ризики або невдачі в цій сфері. При зустрічі та бесідах із вчителями, які беруть участь у застосуванні КДК (компетентності для культури демократії), уточнювали: як вони почуваються в цьому процесі; якими були основні етапи для них щодо запровадження нових методів або підходів; яка їхня найкраща практика; чого варто уникати; що конкретно вони роблять і використовують; що їх мотивує; які переваги та недоліки; на чому базується партнерство з батьками та учнями.

Цікавими стали для обох сторін зустрічі із учнями: чи бачать вони зміни в середовищі своєї школи; чи відчувають зміну клімату в школі; які мають стосунки із педагогами, адміністрацією, як вирішують конфлікти, як проводять вільний час, як організовуються та проходять різноманітні заходи, куди звертаються для вирішення різних проблем або питань. 

Наших гостей вразило, що педагоги школи без додаткових стимулів та заохочень проводять таку важливу та відповідальну інноваційну діяльність. Не зрозуміли, як вчителі на одному ентузіазмі виконують такий великий додатковий об’єм роботи. Прикметно, що ніякої спеціальної програми або ж заангажованих заходів для цього візиту ми не готували. Це була жива розмова, конструктивні діалоги, емоційне спілкування, ознайомлення із життям школи в коридорах, класах, залах. Наприкінці візиту гості долучились до тренінгу-зустрічі із тренерем програми «Демократична школа» Людмилою Микитюк. «Активності та зацікавленості, креативу вашому колективу не позичати!» – відмітили Онджей Горак та Каміла Проускова. 

Учнівський, батьківський та педагогічний колективи Ніжинської ЗОШ № 17 приємно вражені високою оцінкою нашої спільної роботи із «Демократичною Школою», були раді поділитись напрацюваннями, досвідом, переконаннями. Горді, що результати та досвід нашої роботи стануть в нагоді і за межами рідної держави.

Тетяна Власенко
Директор школи

Управління освіти Ніжинської міської ради

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь