Ніжинські школярі пізнавали цінність води

 

 

 

 

До Всесвітнього дня Води Ніжинським міжрайонним управлінням водного господарства проводяться заходи серед учнів загальнонавчальних закладів міста.

Так, у Ніжинській ЗОШ №10 для учнів 7-А класу була проведена виховна година на тему «Вода для життя» за участі праціника Ніжинськог МУВГ, а саме заступника начальника управління Вячеслава Козинця, який познайомив учнів із значенням води у природі, станами води, колообігом води у природі, використанням води у народному господарстві; охороною водних ресурсів.

Більш детальніше В’ячеслав Вікторович зупинився на річці Остер, на її походженні: розповів юним слухачам, якою річка була на початку свого становлення і чому зараз потребує значної уваги та опіки зі сторони людства.

«Значення води важко переоцінити, тому у всі часи відношення людей до води було бережливим. Не випадково в народі є такі приказки «Там , де закінчується вода, там закінчується життя», « Вода – колиска життя»», – розпочала виховну годину класний керівник 7-А класу Ніжинської ЗОШ №10 Олена Володимирівна Ніжинець.

Задля виховання в учнів екологічного світогляду та дбайливого ставлення до українських річок та щодо наслідків потрапляння фосфатів у водойми працівниками Ніжинського МУВГ було організовано перегляд відповідних відеороликів.

Напередодні заходу, учні влаштували у класі виставку дитячих малюнків про раціональне використання води.

Були проведені тематичні квест-ігри та інтерактивні ігри під гаслом:

Вода це сік життя, Це ДНК природи,
Це наше майбуття – Ця, Божа нагорода

де учні активно брали участь.

Про безцінність води актив класу підготував невеличкі доповіді, якими поділився із працівниками Ніжинського МУВГ:

  • «Вода це обов’язковий компонент живих клітин, в живих клітинах вода складає від 50 до 97%. Обезводнення організму на 12 – 15% призводить до порушення обміну речовин, а якщо на 25%- до його загибелі»;
  • «Наша кров на 80 % складається з води»;
  • «На Землі не існує жодного живого організму, в якому немає води, навіть найпростішого»;
  • Протягом життя людина в середньому випиває і, відповідно, виділяє приблизно 75 т води.
  • Як стверджують спеціалісти, без їжі людина може прожити два місяці, а без води не проживе і п’яти днів.
  • При втраті 2 % води людина відчуває спрагу, при втраті 6-8 % може втратитись свідомість, а при 10 % – з’являються галюцінації, людина не може нічого ковтати. Втрата 10-20 % води для людини – небезпечна для життя.

Таким чином, ми бачимо, що вода – це найважливіша на нашій планеті рідина. У воді зароджується життя. Без неї неможливе існування рослин і тварин. Життя є лише там, де є вода і, навпаки, де знаходиться вода, там є життя.

У кожній країні є служба, яка на державному рівні контролює якість питної води, що надходить через водопровідну систему населенню. Але, не дивлячись на це, від її якості хочеться сподіватись кращого. Поки вода дійде у квартиру з місця, звідки йде її постачання, вона проходить через сотні кілометрів труб. У ній розчиняється безліч домішок, оскільки вода є універсальним розчинником.

Недоочищена вода призводить до виникнення безлічі хвороб.

«Потрібно просто зрозуміти, що вода – це одне з найбільших багатств, вічна цінність, до якої ми повинні відноситися з великою повагою, не завдаючи їй шкоди та пильно оберігаючи. Пам’ятайте: вода – дзеркало минулого і сучасного», – підсумувала захід класний керівник Олена Володимирівна.

За активну участь у заході учні класу отримали солодкі подарунки від Ніжинського МУВГ.

Вікторія Коломійченко

фото автора

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь