На Ічнянщині почастішали множинні випадки захворювання на рак

 

 

 

 

Минулого року в дев’яти чоловік виявили рак кількох локацій. А загалом торік зареєстрували 98 онкохворих. Цьогоріч його діагностували вже в 11 хворих. Під наглядом лікаря-онколога перебувають близько 700 дорослих та одна дитина, із них 420 – на обліку п’ять та більше років. Із такої невтішної статистики розпочинаємо розмову з лікарем-онкологом Ічнянської ЦРЛ Валентиною Іванченко, повідомляється на сайті nizhyn.pravdatut.ua.

– Валентино Андріївно, хто частіше хворіє на онкологію: жінки чи чоловіки?

– Хворих жінок та чоловіків практично однакова кількість. У жінок переважає рак молочних залоз, у чоловіків– рак легень, шлунка та ротоглотки.

– Є численні випадки, коли злоякісні пухлини виявляли у, здавалося б, здорової людини. Зробила аналізи, а тут… Які ознаки можуть вказувати на страшну недугу?

– Їх багато. Якщо часто виділяється кров із прямої кишки, рота, сечового міхура – це в будь-якому випадку є сигналом, що наявні серйозні відхилення, і слід негайно звернутися до лікаря. Різке зниження ваги та відсутність апетиту, ущільнення м’яких тканин – новоутворення легко розпізнаються при самообстеженні тіла на дотик і візуально. Також необхідно показати лікарю родимки, які починають змінюватися, рани, які довго не загоюються. Про початок хвороби можуть сигналізувати поява припухлості або деформації молочних залоз. А також підвищена температура тіла, бо пухлина послаблює організм, а імунна система на це реагує зміною температури, посилаючи сигнал.

– Чому люди бояться обстежень?

– Причин декілька: відсутня культура догляду за собою; спрацьовують стереотипи, що рак не лікується; низька відповідальність за своє здоров’я…Проте головний чинник, чому хворі оминають лікарню, – їм просто бракує коштів на лікування.

– Якби не медогляди, то відсоток виявленого раку був би значно меншим…

– Цілком згодна. Минулого року при онкопрофоглядах виявили 34 хворих. У 41, 8% осіб, що вперше захворіли, виявили недугу на ранніх стадіях, у 30,6% – у занедбаному. Звідси й висока смертність. У 2018 році від раку померло 47 чоловік (у 2017 році – 45), із них 22 не прожили й року з моменту його виявлення (у 2017 – 23). Тому вкотре наголошую: своєчасне виявлення раку на ранніх стадіях, дає шанс на нормальне повноцінне життя.

– Чи може рак передаватися в спадок?

– Так, є випадки так званого «сімейного» раку, який передається через кровних родичів. Тобто важливо зважати на спадковість – чи мала рак мама, бабуся, тітка. Зокрема, найчастіше зустрічаються рак молочної залози та колоректальний. Тож при обстеженні пацієнта обов’язково враховуємо сімейний анамнез.

– Люди з онкологією шукають порятунку в «правильних» продуктах, п’ють настоянки з трав. Чи може це допомогти їм у лікуванні?

– Протягом моєї практичної діяльності не було жодного випадку зцілення від раку за допомогою «правильних» продуктів та трав’яних настоянок. Це поглиблює розвиток хвороби, втрачається дорогоцінний час.

– Чи є пацієнти, які відмовляються від лікування?

– Минулого року від лікування відмовилися четверо хворих. Троє віком після 60-ти років, одному – до 60-ти. Двоє з них померли, інші отримують знеболювальні препарати, симптоматичне лікування. Причиною відмови є матеріальні умови, вік хворого, супутня патологія, нездоровий спосіб життя.

– Що порекомендуєте для профілактики?

– Є десять простих способів, які нам допоможуть: вживати правильну їжу, не зловживати спиртним, віддавати перевагу продуктам харчуванням із низьким вмістом жирів, скоротити кількість обробленого м’яса в раціоні; вести активний спосіб життя, слідкувати за вагою; щорічно проходити профілактичні огляди, вчасно робити щеплення та вакцинацію; не палити; слідкувати за станом шкіри, уникати сонячних опіків, тривалого перебування на сонці, соляріїв; жінкам необхідно регулярно відвідувати гінеколога, а після сорока років – особливо стежити за здоров’ям грудей, робити мамографію; чоловікам для виявлення патології передміхурової залози – регулярно відвідувати уролога, особливо після 50-ти років, та здавати необхідні аналізи.У поліклініці працює кабінет онкопрофоглядів – приходьте, обстежуйтеся, адже онкологія – не вирок, а лише хвороба.

Розмову вела Світлана Цюпка

На фото автора: лікар-онколог Валентина Іванченко обстежує щитовидну залозу пацієнтки

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь