На служіння громаді Ніжина повернуть церкву Iоанна Богослова та Троїцьку церкву

 

 

 

 

Ніжинською міською радою  розпочато процес щодо повернення  Церкви Iоанна Богослова  та Троїцької церкви громаді міста.

У зв’язку з переміщення документів Національного архівного фонду, облікових та довідкових документів відділу Державного архіву Чернігівської області в м.Ніжині у нову будівлю (приміщення навчального корпусу № 2 Ніжинського професійного аграрного ліцею Чернігівської області за адресою м. Ніжин, вул. Незалежності, 42),  приміщення,  які використовуються зазначеною установою,  будуть вивільнені, повідомляє сайт nizhynnews.

Відповідно до норм українського законодавства будівлі церков, які використовувались як архівосховища,  мають бути передані громаді міста. 

З 1961 року  приміщення церкви займає відділ Державного архіву Чернігівської області.

Церква Іоанна Богослова збудована у 1752 р. коштом ніжинських купців. Значний внесок зробив ніжинський грек Іван Тернавіот. У стильовому відношенні будівля церкви належить до перехідного етапу від пізнього бароко до класицизму. Рідкісною рисою церкви Іоанна Богослова є її двоповерховість.

З  1926 року  в будівлі розташовано відділ Державного архіву Чернігівської області.

Церква Iоанна Богослова (адреса: м.Ніжин, вул.Гоголя, 4) та Троїцька церква (адреса: м.Ніжин, вул.Гребiнки, 19)  занесені до Державного  реєстру національного культурного надбання. Обидві архітектурні споруди входять до фонду Ніжинського історико-архітектурного заповідника, процес створення та становлення якого триває.

З 2015 року Ніжинською міською радою  розпочато процес щодо повернення  Церкви Iоанна Богослова  та Троїцької церкви громаді міста: вівся активний пошук приміщення в м. Ніжині для розміщення в ньому архівних фондів.  Ці питання неодноразово обговорювалися  з  представниками  Державного архіву Чернігівської області.

Основною метою є  не лише повернення Церкви Iоанна Богослова  та Троїцької церкви на служіння громаді, а і збереження архівних фондів в Ніжині для розвитку наукової та культурної складової міста.
Для подальшого розміщення фондів надано приміщення навчального корпусу № 2 Ніжинського професійного аграрного ліцею Чернігівської області за адресою м. Ніжин,вул. Незалежності, 42.  Приміщення було обрано згідно основних засад розділу V «Забезпечення збереженості документів в архіві» «Правил роботи архівних установ України», затверджених Наказом Міністерства юстиції України 08.04.2013  № 656/5.  Починаючи з 2018 року ведеться ремонт приміщення та облаштування його згідно визначеним стандартам.
У 2018 році розпочато комплекс робіт щодо переміщення документів з відділу збереженості документів Державного архіву області в м. Ніжині, що знаходяться в вище окреслених церквах.
У 2018 році за рахунок коштів міської «Програмирозвитку культури, мистецтва і охорони культурної спадщини на 2018 р.» виготовлено та встановлено  архівні стелажі.
У 2019  році за рахунок коштів міської «Програми розвитку культури, мистецтва і охорони культурної спадщини на 2019 р.» виготовлено грати на вікна першого поверху  будівлі.  Наразі – розпочато процес замовлення та встановлення сигналізації на об’єкті.
Згідно Наказу директора Державного архіву Чернігівської області від 14.02.2019 року № 11 призупинено роботу відділу збереженості документів Державного архіву області в м. Ніжині з 18 лютого до 01 червня 2019 року.
У зв’язку з переміщення документів Національного архівного фонду, облікових та довідкових документів відділу Державного архіву Чернігівської області в м.Ніжині у нову будівлю,  приміщення,  які використовуються зазначеною установою,  будуть вивільнені. Відповідно до норм українського законодавства будівлі церков, які використовувались як архівосховища,  мають бути передані громаді міста.
Крім церковних будівель вивільняється ще й адміністративне приміщення відділу, розташоване за адресою вул. Богушевича 1. Наразі це пам’ятка історії та  архітектури місцевого значення (охоронний №  5570-Чр ), пов’язана із життям видатного українського мореплавця Юрія Лисянського.
Понад 20 років триває процес розробки та впровадження ідеї створення на теренах ніжинської культурної спадщини історико-архітектурного заповідника. У рамках успішного функціонування вищевказаного заповідника,  для підвищення туристичного потенціалу та екскурсійної привабливості Ніжина, пропонується створити щонайменше три нових музеї, серед яких і музей видатного земляка, видатного мореплавця, географа,  засновника наукової океанографії Лисянського Ю.Ф.
Передача ніжинській громаді пам’ятки історії та архітектури місцевого значення за адресою м. Ніжин, вул. Богушевича, 1, а саме «Будинку, де народився Ю.Ф.Лисянський»,  з перспективою її використання для створення музею Ю.Ф.Лисянського, знаходиться  в процесі активного обговорення.
 Підготовлено управлінням культури і туризму Ніжинської міської ради
Конт тел. (04631) 23551, площа Івана Франка, 1/81

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь