У підвалі НДУ знайшли старовинну шинель. Припускають, то одяг Гоголя

 

 

 

 

1 квітня у стінах Ніжинського вишу відбулась II традиційна Всеукраїнська наукова конференція «Історичні побрехеньки». Почався захід з сенсаційної новини, яку озвучив доктор історичних наук, професор НДУ ім. М. Гоголя Євген Луняк: «У підвалах Ніжинського університету, під час проведення реконструкції, було знайдено верхній одяг. На його підкладці можна було розібрати тільки дві літери «Г» та «О». Ми допускаємо, що це та шинель, яка належить Миколі Гоголю. Зараз верхній одяг відданий на реконструкцію. Треба зазначати, що саме на тому місці кілька років тому був знайдений капелюх Гоголя».

Звісно, ця новина зацікавила присутніх і налаштувала на цікаву конференцію. Почалась вона з пленарних посиденьок з Гоголем, які своїм виступом почав сам ювіляр – Микола Гоголь, зачитавши твір Вячеслава Пухтинського «К нам едем Скрипник». Треба зазначити, що цього року Україна святкує 210-ту річницю з дня народження видатного українського письменника. Цього дня звучало багато цікавих історичних доповідей, які було подано зі специфічним для істориків гумором – так звані «Історичні побрехеньки». Озвучені виступи на посиденьках з ювіляром мали дуже цікаві теми. Так, наприклад Віктор Брехуненко, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу актової археографії Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського зачитав доповідь про пригоди бахмацького сотника Андрія Барановського. Про живописця по імені Микола Гоголь розповіла науковий співробітник НКМ ім. І. Спаського Ілона Мойсейчук. Історик Олександр Тарасенко з Чернігова мав доповідь «Веселі батюшки: чернігівські губернські історії XIX ст. Про кумедні випадки з міських актових книг Гетьманщини розповіла Ірина Кривошея.

Коментуючи цьогорічну конференцію журналістам, один з організаторів Євген Луняк зазначив: «Сьогоднішній захід вже закріплює важливу історичну традицію. У минулому році – це був пілотний проект, і ми думали, чи буде це цікаво, і як наукова спільнота це сприйме. Зараз маємо великий резонанс. Багато серйозних науковців хоче приїхати тому, що матеріал, який звучить тут, не звучить на жодній іншій конференції. Треба відзначити, що участь в ній бере сам ювіляр, іменник – Микола Васильович» У конференції взяло участь близько 30 науковців з Києва, Чернігова, Батурина, Дніпра, Одеси, Умані, Івана Франківська, і, звісно – з Ніжина.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь