Про це стало зрозуміло зі слів заступника голови Стратегічної групи радників при Кабміні Павла Кухта.

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

За його словами, монетизація субсидій – це не експеримент, проте її запуск повинен показати, наскільки ефективно вона буде працювати.

“Лякали великою кризою неплатежів. Але цього не сталося. Жодної інформації, що щось таке критичне відбувається, у нас немає. Коли буде повна інформація, ми тоді зможемо проаналізувати і дати зробити висновки. Я впевнений, що уряд або Мінсоцполітики офіційно це будуть озвучувати”, – зазначає Павло Кухта.

До того ж, експерт назвав причину, чому за 2 останні роки в два рази знизилася кількість сімей, які отримують субсидію. Він вважає, що головний фактор – це зростання доходів, а також нові критерії, за якими видають субсидії.

“Субсидію отримувала бідна частина господарств, в основному пенсіонери. У той же час середня пенсія зросла за 2017-2018 роки на більш, ніж 35%. Частково спрацювали більш жорсткі норми. Є знаменитий «печерський приклад» у елітному кварталі, де кілька квартир отримували субсидію. Після цього «вичистили» частину домогосподарств, які не повинні отримувати субсидії”, – каже експерт.

Оформлення субсидії
Оформлення субсидії

Зокрема, за його словами, верифікація працює, хоч і не ідеально. Кухта каже, що субсидію видають людям в локальних підрозділах, які за це несуть відповідальність. Якщо потім виявиться що люди були обдурені, то локальні підрозділи чекає відповідальність.

“У черзі в МРЕВ я бачив людину з товстим золотим ланцюгом, який домовлявся про те, як продати машину так, щоб не втратити субсидію. Щодо аутсорсингу це насправді хороша ідея і її ще запускали в 2015 році. А через опозицію її вбили в зародку через те, що вона не стикувалася з законом про персональні данні”, – розповів Кухта.