Чи стануть медичні послуги для ніжинців платними з 1 квітня?

 

 

 

 

Міністерстов охорони здоров’я опублікувало роз’яснення стосовно змін у медичному обслуговуванні пацієнтів, які не задекларували свої відносини з лікарем сімейної. Насамперед, у повідомленні МОЗ йдеться про те, що, аби отримати повний перелік послуг у вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, гарантовано оплачений Національною службою здоров’я, потрібно обрати свого лікаря та підписати з ним декларацію. Жодної інформації про ціни на послуги, у разі відсутності декларації з лікарем, Міністерство не публікує. Не надходило інформації про встановлення якихось платних прийомів у лікаря для пацієнтів без декларації і до ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги. Це підтверджує головний лікар Оксана Калініченко.

 

МОЗ повідомляє, що у квітні в медичних закладах, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри, завершується перехідний період на нову модель фінансування за принципом “гроші йдуть за пацієнтом”. Найближчим часом Кабінет Міністрів України розгляне відповідний проект постанови. Це означає, що з 1 квітня Національна служба здоров’я буде оплачувати медичним закладам, що надають первинну медичну допомогу, медичні послуги, надані пацієнтам, які підписали декларації з лікарями цього медзакладу.

Тобто, про платність певних послуг у повідомленні не йдеться, а лише про обов’язковість підписання декларації з сімейним лікарем. Адже, виходячи з того, що держава відтепер фінансуватиме лише медичний супровід пацієнтів з зеленого списку(які уклали декларацію з лікарем), на медичне обслуговування пацієнтів з червоного списку (які декларації не підписували) коштів не виділятиметься.

Чіткого порядку обслуговування пацієнта, якщо з певних причин він відмовляється підписати декларацію з лікарем, але потребує планової медичної допомоги, не прописано.

Однак це не стосуеться випадків невідкладного стану пацієнта, який не обрав свого лікаря або знаходиться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть безоплатно медичну допомогу. Це регламентується Наказом МОЗ №503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу».

Варто зазначити, що рецепт на «Доступні ліки» з 1 квітня виписують лише лікарі первинки і лише через електронну систему.

А що у Ніжині?

Наразі, декларацію з сімейним лікарем уклало 48 296 ніжинців, що становить 68,8% від загального населення міста (станом на 5 квітня 2019 року). Інформацію про те, чи не уклала решта населення Ніжина декларації з лікарями первинної ланки у інших містах відслідкувати в повному обсязі не можливо. Та і перепис населення відбувався надто давно, аби стверджувати що нині на території міста проживає саме 70 тисяч людей, а не менше.

За словами Оксани Калініченко, адміністрація закладу постійно працює в напрямку залучення більшої кількості спеціалістів на посади сімейних лікарів. Наразі, усім місцевим сімейним лікарям, ніжинським центром первинної медико-санітарної допомоги дозволено підписати на 30% більше декларацій від передбаченої чинним законодавством норми. Для порівняння: станом на 18 лютого 2019 року, декларації з лікарями підписало 46 тисяч 563 ніжинців (66,5 %). Практично за півтора місяці кількість декларантів збільшилась на 1773 (2,3%).

Пацієнти продовжують укладати декларації з лікарями. Ніякого кінцевого терміну для цього не визначено.

 

Ольга Рогачова для “Уездные новости”

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь