З храму Іоанна Богослова почали перевозити матеріали обласного архіву

 

 

 

 

Студенти природничо-географічного факультету взяли участь у переміщенні документів Національного архівного фонду, облікових та довідкових документів відділу Державного архіву Чернігівської області в м.Ніжині з Церкви Іоанна Богослова.

Вона була збудована у 1752 р. коштом ніжинських купців. Значний внесок зробив ніжинський грек Іван Тернавіот. У стильовому відношенні будівля церкви належить до перехідного етапу від пізнього бароко до класицизму. Рідкісною рисою церкви Іоанна Богослова є її двоповерховість.

Споруджена всередині 18 ст. на колишній Московській вулиці на місці дерев’яної церкви. За об’ємно-просторовим вирішенням вона належить до різновиду тетраконхових будівель. Церква мурована, однобанна, за типом – хрещата з короткими раменами (до сходу і заходу прилягають рівновисокі екседри) – центричний храм.

Гарні пропорції споруди підкреслено струнким, пірамідальним силуетом з видовженим світловим барабаном, стриманими оздобами в дусі пізнього українського бароко. Споруда двоповерхова — на першому була тепла церква, на другому — холодна, досить рідкісна риса для української храмової архітектури.

Фасади насичені пластикою, пояси ніш поділяють їх на яруси. Перший вирішений більш стримано: рустовані пілястри, обробка віконних прорізів лаконічна. Другий ярус має гладенькі пілястри і розвинену обробку віконних прорізів (ніші, тяги складного профілю та замки). Нижній поверх перекритий напівциркульним склепінням. Горішній поверх світловий, східна конха розписана традиційним олійним живописом.

Костянтин Дмитренко з використанням інформації mynizhyn.com

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь