Пам’ятний знак “Герої не вмирають” відновлять – домоглась громада

 

 

 

 

Цього тижня у Ніжині демонтували пам’ятний знак «Герої не вмирають», аби встановити на його місці гранітний меморіал. Кошти на це витратять з міського бюджету – 200 тисяч гривень. Нагадаємо, пам’ятний знак Героям Небесної Сотні, який нині демонтували, був виготовлений за кошти небайдужих волонтерів та усіх ніжинців, які давали на це пожертви. Зокрема, серед основних ініціаторів встановлення в Ніжині пам’ятної стели — «Молитовний Майдан Ніжина», який щосереди збираються, аби піднести Богові молитву за Україну.

Ініціаторами встановлення нового пам’ятнику виступають родини загиблих з Ніжинщини в зоні АТО.

Про це повідомляє сайт НЕЖАТИН.

У соцмережах велике обурення викликало саме поводження комунальних служб з пам’ятним знаком під час його демонтування. Окрім того, представників громади не було попереджено про такі дії, що сприйняли як неповагу. Аби вияснити ситуацію, учасники «Молитовного Майдану» 10 квітня завітали до міського голови Анатолія Лінника. Головною вимогою стало відновлення пам’ятного знаку та його тимчасове встановлення на зеленій зоні скверу пам’яті Героїв Небесної сотні до дня реальної реконструкції частини Гоголівської вулиці.

Зокрема член Молитовного Майдану Людмила зауважила, що даний пам’ятний знак був освячений і для віруючої громади є святинею. Тому велика зневага була проявлена, коли демонтовані частини пам’ятнику були покладені під паркан серед цегли та сміття.

«Ніхто з ніжинців НЕ ПРОТИ нового пам’ятника. Але головна проблема в тому, що це з громадою не обговорювалось, а процес демонтування виглядав як сплюндрування», – висловилась жінка.

Окрім того звучали зауваження і щодо вигляду нового пам’ятнику, який буде виготовлений з граніту. По-перше не всім зрозуміло, чому Тризуб буде забарвлений у рожевий колір, адже в кожний колір має своє значення. По-друге, на ньому відсутні фото Героїв небесної Сотні, які загинули в мирний час на Майдані. На пам’ятнику будуть викарбувані лише їх прізвища.

«Важливо візуально бачити обличчя цих людей. Немає значення не місце народження Героя, не дата його смерті, не вік, а головне, що вони всі вмерли за незалежність України і її майбутнє. Ми хочемо бачити їх очі, котрі пам’ятатимуть майбутні покоління. З пам’ятного знаку на нас дивились живі обличчя, і Небесна Сотня для нас була жива. В граніті ця суть втрачається і в ньому ніби нема душі. Тому новий пам’ятник потрібно було зробити більш живим і світлим. Це можна було обговорити на громадських зборах. Впевнені, дійшли б спільної думки», – висловились представники громади.

Міський голова Анатолій Лінник на це зауважив, що подібні зауваження висловлював ініціаторам нового пам’ятнику. Проте, вони стверджували, що все погоджено і ні в кого питань та зауважень не виникне. Але відсутність комунікації створила все ж іншу ситуацію, і питання виникли. Проте сьогоднішні побажання громади врахують. Міський голова пообіцяв, що в найкоротший термін пам’ятний знак відновлять, і тимчасово встановлять на зеленій зоні. Також буде вирішуватись питання, де в подальшому його розмістять, можливо на території одного з храмів, або навчального закладу. Якщо є пропозиції, висловлюйте їх в коментарях до публікації.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь