Яке відношення Ніжин має до Міжнародного дня польоту людини в космос?

 

 

 

 

Сьогодні, 12 квітня, міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день авіації і космонавтики (Міжнародний день польоту людини в космос).
Яке ж відношення Ніжин має до Міжнародного дня польоту людини в космос? Здивовано запитає більшість ніжинців, але ті хто зв’язав своє життя з вивченням історії рідного краю та з ракедомодельним спортом, знають відповідь на це питання.
Першою людиною, яка здійснила політ у відкритий космос, є Юрій Гагарін, але без основоположника практичної космонавтики, видатного конструктора та ракетобудівельника Сергія Корольова можливо не було б цього легендарного польоту!
Під керівництвом Сергія Павловича було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі та здійснено перший політ людини в космос та вихід людини в космос. Так яку ж роль Ніжин відіграв у цих подіях? Безпосередню!
На розі ніжинських вулиць Гоголя та Яворського зберігся магазин, в якому бабуся майбутнього конструктора торгувала ніжинськими огірками, а з трьох років майбутній відомий конструктор жив у бабусі й діда, Марії Матвіївни й Миколи Яковича Москаленків, у Ніжині Чернігівської губернії. Чи важливо це для міжнародної спільноти й для ніжинців зокрема вирішувати кожному окремо, але факт залишається фактом.
Читати по темі: У Ніжині хочуть створити музей Корольова та продавати в ньому Ніжинські огірки
Гідну справу Корольова продовжують сучасні ніжинські ракетомоделісти й треба зазначити, що досить успішно. Зокрема на тестовому майданчику Firefly Aerospace у штаті Техас, США, відбувся фінал міжнародних змагань з ракетомодельного спорту Firefly International Rocketry Event 2019 за участю команд США та України. У класі S7 спортсмени запускали зменшені копії відомих в історії космонавтики ракет, де третє місце посів вихованець Ніжинської станції юних техніків та учень міського ліцею Олександр Радченко.
Ніжин та ніжинці по праву можуть пишатися своїм минулим та сучасністю, майбутнє також обіцяє буди успішним.
Читати по темі: Ніжинський ракетомоделіст посів призове місце на змаганнях в США

Підготувала Лілія Журко

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь