25 лютого виповнилось 95 років з дня народження видатного скульптора – автора пам’ятників Т. Шевченка, М. Заньковецької та воїнам-інтернаціоналістам

 

 

 

 

25 лютого виповнилось 95 років з дня народження ОЛЕКСАНДРА ПАВЛОВИЧА СКОБЛІКОВА – видатного скульптора, громадського діяча, Почесного громадянина Ніжина, автора пам’ятників Т. Шевченка, М. Заньковецької та воїнам-афганцям.

Майбутній скульптор народився у 1929 р. в м. Дружківка Донецької області. Дитинство було складним, його мати померла коли хлопчику було лише 2 роки. Батьку було важко виховувати сина, тому відправив його до бабусі в Білорусь. Через 4 роки він повернувся в Україну. У роки Другої світової війни разом з мачухою евакуювався до Казахської РСР. Вже у 1943 знову повернувся в Україну, спочатку до Харкова, потім до Києва.

У 1947 р. талановитий юнак закінчив школу та вступив до Київського інженерно-будівельного інституту на архітектурний факультет. Він мав стати архітектором, але один випадок змінив плани майстра. В його оточенні були друзі, які навчалися на скульпторів, одного разу він завітав до їхньої студії та спробував себе у цьому напрямку мистецтва. Викладачі одразу помітили хист юнака і він був переведений на факультет скульптури. У 1954 р. закінчив Київський художній інститут. Був учнем відомого українського скульптора і педагога Миколи Лисенка.

Першою роботою Олександра Павловича були скульптурні погруддя видатних українських учених, якими були оформлені фойє Державного політехнічного музею. У 1956 р. О. Скобліков став членом Національної спілки художників України. З 1971 по 1975 рр. – заступник голови Спілки художників України. З 1975 по 1982 рр. – голова Київської організації Спілки художників України. З 1982 по 1983 рр. – голова Спілки художників України. Був обраний депутатом Київської міської ради (1978-1980) та Верховної Ради СРСР (1979-1983). Був головою художньої ради з нумізматики Національного банку України. У 2004 р. був нагороджений орденом «За заслуги» ІІ ступеня.

Творчий доробок Олександра Скоблікова складає 32 твори скульптурного мистецтва, серед яких пам’ятники, бюсти та меморіальні дошки. Всі вони знаходяться у різних містах, музеях та приватних збірках України, Грузії, Таджикистану, Франції, Австрії, Монголії та багатьох інших країнах. Наш Ніжин також прикрашають монументи авторства О. Скоблікова – це пам’ятники Т. Шевченка (відкритий у вересні 1991 р.), М. Заньковецької (1993 р.) та воїнам-інтернаціоналістам (15 вересня 1996 р.). У музейному архіві зберігаються фотографії з відкриття у Ніжині пам’ятника Т.Шевченку.

29 січня 2005 р. видатний скульптор помер. Похований на Байковому кладовищі в м. Києві.

Аліна ОВДІЄНКО, наукова співробітниця відділу Художній музей НКМ імені Івана Спаського
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь