Довгоочікуваний подарунок для ніжинських вірян перед Великоднем

 

 

 

 

Історичну справедливість відновлено! Цьому раділа 18 квітня ніжинська громада, зібравшись біля  Церкви Іоанна Богослова. Цей день є дійсно знаковий, адже в  храмі відбувся перший подячний молебінь, котрий відслужив Високопреосвященніший архієпископ Євстратій (Зоря).

Багато  років тому радянська влада цей храм забрала у віруючих, і сьогодні настав той момент, коли завдяки ініціативі вірян, співпраці міської та обласної рад було прийнято рішення про повернення храму віруючим.

Цей храм, що нині є пам’яткою архітектури державного значення, був побудований 1752 року коштом ніжинських купців на місці однойменної дерев’яної церкви. Проте за призначенням не використовувався з 1918 року, а з 1926-го там зберігалися документи відділу Державного архіву Чернігівської області у Ніжині.

На цю визначну історичну подію до Ніжина прибули почесні ості серед яких голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, та його заступник  Наталія Романова, які висловили ніжинцям слова привітання і радість, що Українсьій Помісній Православній церкві повернено цю святиню. І віднині старовинний храм знову наповнюватиметься молитвами до Господа.

З важливою промовою до присутніх звернувся Високопреосвященніший архієпископ Євстратій: «В Української православної церкви був складний шлях. Але не зважаючи на перешкоди, супротив на об’єктивні труднощі і проблеми історична справедливість відновилась. І як би не склались обставини, шлях продовжиться згідно Божої волі. І навіть ті перешкоди, які виникають, будуть служити лише для того,щоб краще переконати всіх нас і наступні покоління в тому, що правда і Божа справа перемагають.

Також хотів би підкреслити важливу річ. Ядро громади, яка майже два десятиліття безперервно порушувала  питання повернення храму виросло навколо унікальної спільноти ніжинців ассирійського походження. Цей народ у найважчих умовах оточення, яке боролось проти їхньої історичної ідентичності, зуміли зберегли християнську віру протягом століть і пронести її, незважаючи ні на що. І дуже приємно, що до цієї громади української церкви також належить і ассирійська»

Нагадаємо, цей храм, що нині є пам’яткою архітектури державного значення, був побудований 1752 року коштом ніжинських купців на місці однойменної дерев’яної церкви. Проте за призначенням не використовувався з 1918 року, а з 1926-го там зберігалися документи відділу Державного архіву Чернігівської області у Ніжині.

Рішення про передачу церкви Іоанна Богослова релігійній громаді Ніжина співзвучне іншій історичній події, але вже державного масштабу, – врученню Синодального та Патріаршого Томосу. Адже і одне, і друге мають сприяти розбудові потужної, європейської України, дійсно незалежної та демократичної.

Нагадаємо, що цієї неділі, 21 квітня у церкві Іона Богослова пройде перша з 1926 року Божественна Літургія.

Марина Волинець

фото автора

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь