Що зміниться з 1 травня 2019: президент, ціна газу і штрафи євробляхерам

 

 

 

 

Зміни з 1 квітня 2019 і протягом місяця в Україні принесуть зниження ціни газу для населення і штрафи для власників автомобілів з єврономерами.

Що зміниться в Україні з 1 травня 2019 і протягом місяця – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Інавгурація

У травні повинна відбутися інавгурація новообраного президента України. За законодавством, увійти в свої права глави держави Володимир Зеленський, який, за попередніми даними Центральної виборчої комісії, перемагає на волевиявленні, повинен до 1 червня.

У команді Зеленського вже заявили, що інавгурація могла б відбутися 19 травня о 19.00 на НСК Олімпійський.

Тарифи, платежі та соцвиплати

 

В Україні здешевшає ціна газу для населення. Кабмін і Нафтогаз узгодили зниження ціни газу для населення з 1 травня на 3,5%. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Нафтогаз уже виконав доручення уряду і знизив ціну на газ на 300 грн за тисячу куб. м., починаючи з третього місяця весни.

 

З 1 травня за борги з комуналки штрафуватимуть. За несвоєчасну сплату платежів споживач зобов’язаний буде сплатити пеню в розмірі, установленому в договорі, але не вище 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

З 2 травня функціонуватимуть нові рахунки для сплати єдиного соціального внеску. До кінця квітня ще можливе використання “старих” рахунків для зарахування ЄСВ. А з 2 травня гроші з них повертатимуться платникам, як “нез’ясовані надходження”.

Соцвиплати

На 1 травня запланований другий етап монетизації субсидій. Виплата субсидій “живими грошима”  пенсіонерам триватиме у травні. У середньому субсидія грошима становить 1680 грн.

З 1 травня розпочнеться автоматичне перерахування субсидійна наступний опалювальний сезон для 90% пільговиків.

1 травня закінчується граничний термін обладнання комерційних вузлів обліку газу системами дистанційного передавання показників.

Курс долара і ціни на продукти

Економісти прогнозують невелике зростання курсу долара, однак великих стрибків не очікується. У зв’язку з цим в Асоціації постачальників торговельних мереж прогнозують підвищення цін на продукти у травні.

Зв’язок

З 1 травня в Україні запускають послугу MNP, яка дозволить змінити оператора мобільного зв’язку, але залишити старий номер телефону.

Інструкцію, як змінити оператора, але зберегти свій номер читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Освіта

20 травня по 12 липня в Україні відбудеться зовнішнє незалежне оцінювання. Його учасники мають можливість скласти тести з чотирьох предметів. Загалом ЗНО відбуватиметься з одинадцяти навчальних предметів.

З 3 по 20 травня триватиме додатковий період реєстрації на ЗНО.

Транспорт

Із травня поліцейські почнуть штрафувати власників автомобілів з єврономерами за нерозмитнені транспортні засоби. За керування таким автомобілем буде стягнено штраф 8,5 тис. грн. А у випадку повторного порушення впродовж року штраф складатиме вже 17 тис. грн з позбавленням права керування автомобілем на один рік та вилученням авто або без нього.

З 1 травня разом із протоколом про успішне проходження транспортним засобом перевірки технічного стану, видаватимуть самоклейну мітку радіочастотної ідентифікації. Власник авто зобов’язаний закріпити мітку праворуч вгорі вітрового скла, з внутрішнього боку.

Медицина

З травня ведення запису візиту пацієнта в електронній системі охорони здоров’я для лікарів буде обов’язковим. На початку пацієнти не зможуть особисто зайти в свою електронну медичну картку, але у планах є запуск персонального кабінету пацієнта.

Регіони

У Дніпрі з травня почнуть по-новому платити за воду. Якщо раніше городяни платили абонплату, яка нараховувалася на кожен спожитий куб води, то тепер сума буде фіксованою і не залежатиме від обсягів використаної послуги. Зміни стосуються лише мешканців багатоквартирних будинків.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь