Чи треба ніжинцям знімати бойлери? Новий закон про ЖКП

 

 

 

 

З 1 травня набув чинності закон про житлово-комунальні послуги. Факти ICTV дізналися, як він вплине на життя українців.

 

Головні зміни

Факти ICTV звернулися до співзасновника консалтингової компанії Felix Consult Олександра Мироненка, аби дізнатися про головні зміни в законі.

Головне, що потрібно знати щодо нового закону про ЖКП, це:

  • тепер у кожного будинку повинна бути керуюча компанія (ОСББ, ЖКГ тощо);
  • у постачальників послуг є можливість нараховувати пеню за прострочення оплати комунальних послуг, яка становить 0,01% суми заборгованості за кожен день прострочення;
  • за відмову постачальникам послуг у доступі до приладів обліку вводиться адміністративна відповідальність.

А що з бойлерами?

За словами юрконсультанта, новий закон жодним чином не регулює можливість установлення бойлерів у вас у квартирі.

– Бойлери жодним чином не регулюються в законі про ЖКП, жодних змін немає. Ви можете встановити бойлер у себе вдома, якщо у вас є таке бажання. Таким чином ви використовуєте замість гарячої води, яку постачає компанія, холодну воду та електрику, нагріваючи воду самостійно, – розповів Мироненко.

Як і раніше, для того, щоб встановити бойлер, ви повинні повідомити про свої наміри в керуючу компанію у письмовій або усній формі.

Таким чином вона розумітиме навантаження, якій піддається мережа будинку. Варто пам’ятати, що під час установлення газового бойлера потрібно звертатися в газову компанію.

Зі встановленням котлів, щоб замінити опалення, також немає жодних змін.

Як й раніше, потрібно зібрати пакет документів, який дозволить вам встановити котел і відключити багатоквартирний будинок від централізованого опалення:

  • заяву від будинку про відключення від централізованого опалення, яка повинна бути підписана більшістю жителів;
  • технічні характеристики котельні;
  • план котельні.

Однак до цього ви повинні отримати дозвіл на будівництво котельні, а після її побудови повинна відбутися перевірка на відповідність стандартам і підключення до мережі дому.

Після того, як будуть подані всі необхідні документи, у компанії-постачальника буде 21 робочий день на те, щоб дати відповідь про те, чи можна відключити будинок від централізованого опалення.

Як працює пеня?

За допомогою нового закону у компаній-постачальників з’явився більш простий спосіб нараховувати пеню за заборгованість з оплати комунальних послуг.

– Хоч пеня була й раніше, її було практично неможливо нарахувати і стягнути через те, що були великі межі боргу, з якого з мешканців могли починати стягувати його, – розповів юрконсультант.

Тепер компанії-постачальники послуг мають право нараховувати пеню за прострочення комунальних послуг після останнього дня оплати, тобто 20 числа кожного місяця.

Пеня нараховується у розмірі 0,01% від суми неоплаченої комуналки.

Однак закон про ЖКП не має зворотної дії. Це означає, що з моменту набуття ним чинності, пеню можуть нараховувати лише на нові борги.

Тобто, якщо до 1 травня 2019 року ви заборгували, наприклад, 3 тис. грн за опалення, то вам не мають права нараховувати пеню на відповідний борг.

Спробу постачальників послуг нараховувати пеню на старі борги можна оскаржувати у суді.Також до суду можна звернутися, якщо компанія нарахувала пеню, коли держава затримувала виплату субсидій.

Відмова у допуску до лічильників

Тепер в Україні ввели адміністративну відповідальність за відмову мешканців квартири у допуску представників керуючої компанії або постачальників послуг до лічильників води, електроенергії тощо.

Ви маєте право не пускати таких людей в свій будинок в таких випадках:

  • співробітник компанії не представився;
  • співробітник компанії не назвав мету свого візиту;
  • працівник не надав посвідчення, яке підтверджує його приналежність до відповідної компанії.

Краще фіксувати подібні випадки на фото або відео, щоб ви могли довести свою правоту, якщо на вас подадуть в суд або викличуть поліцію.

Але мешканцям нічого не можуть зробити, якщо просто не застали їх удома.

– У законі про ЖКП не вказано, в який період ви повинні чекати відповідних візитів або те, як вас повинні про них повідомляти, – розповів Мироненко.

Якщо ж ви відмовляєтеся пускати представника постачальника послуг з інших причин, то він може викликати поліцію і все одно потрапить в квартиру для виконання своєї роботи.

Управління будинків

У законі про ЖКП юридично описали, що у житлових будинків обов’язково повинна бути компанія, фізособа, юрособа, яка обслуговує їх.

Тим же домівкам, у яких до 1 травня не було керуючої компанії, муніципалітет сам надасть її за результатами конкурсу.

Також у мешканців будинку є можливість створити ОСББ. Для цього потрібно написати відповідну заяву, яку підпишуть мешканці будинку, і подати її у найближче міське управління.

Після цього потрібно обрати главу, який збиратиме гроші і відповідатиме за обслуговування будинку та прибудинкових територій.

Варто пам’ятати, що за наявності існуючих договорів з постачальниками послуг, нічого нового оформляти не знадобиться.

– Якщо у вас є договори з ЖКГ, ОСББ, то вони не втратять силу. Те саме стосується й договорів з постачальниками комунальних послуг, – пояснив Мироненко.

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

  1. Статья 30 Конституции Украины гарантирует неприкосновенность жилья. А согласно статье 8 нормы Конституции Украины являются нормами прямого действия. Так что этот закон про ЖКХ – неконституционный, его должен отменить Конституционный Суд по первому же иску. А граждане имеют полное право никого к себе домой не пускать.

  2. На отопление жилых домов должно хватать газа, добываемого в Украине. Стоимость этого газа намного ниже, чем импортируемого. Кроме того, надо снизить потери на отопление улиц и пустоты, внедрить меры по энергосбережению. И не придётся так обдирать население. Но в том всё и дело, что истинная цель установления таких драконовских тарифов — это как раз ободрать население! Пора бить во все колокола, поднимать шум и привлекать к этой проблеме как можно больше внимания. Если новый президент не возьмёт под личный контроль проблему тарифов, ситуация угрожает социальным взрывом. А рейтинг Зеленского быстро упадёт до нуля, если он не будет выполнять предвыборные обещания. И не надо думать, что народ совсем тупой и его можно обманывать бесконечно. Всему есть предел.

Залишити відповідь