Своїми талантами ніжинці рятують життя 7-місячної Соломійки

 

 

 

 

Сьогодні ми розкажемо вам про приклад, коли сотні життів рятують нове життя.

Минулими вихідними у Ніжині відбувся благодійний концерт «Від серця до серця», у ході якого було зібрано 7 106 грн. для 7-місячної Соломії Лукашенко. У 3 місяці дівчинці поставили невтішний діагноз «біліарна атрезія жовчно-вивідних протоків». Врятувати маленьку Соломію може тільки трансплантація печінки. Операцію дівчинці планують робити в Італії. За 2 дні до Великодня, завдяки небайдужим людям, батькам вдалось зібрати необхідну суму коштів для трансплантації. Але, через те, що дівчинка важко перенесла переліт, ці гроші вони змушені витрачати на стабілізацію дитини.

 

Уродженка Ніжина, випускниця факультету культури і мистецтв НДУ ім. М. Гоголя, співачка Яна Хмелюк не розгубилась і почала шукати шляхи, яким чином ще можна допомогти маленькій дівчинці. Ще у лютому вона спланувала провести благодійний концерт, аби назбирати потрібну суму. На цьому шляху мала певні труднощі, але все склалось, як мало бути. Про щемну історію Яна розповіла журналістам сайту «Нежатин»:

«Хоч я вже вісім років не проживаю в Ніжині, але про рідне місто завжди пам’ятаю. Часто приїжджаю виступити на різних заходах на запрошення організаторів. З мамою Соломійки, Оксаною, ми вчились на одному факультеті в НДУ ім. М. Гоголя.

Тож, коли дізналась про цю історію, зрозуміла, що маю використати свій талант і свої вміння організатора, аби вкласти свою частину до спільної благородної справи небайдужих людей – порятунку нового життя. За підтримкою звернулась до колективу Школи мистецтв при Ніжинському коледжі культури й мистецтв. Учні, батьки та викладачі школи радо відгукнулись на пропозицію Марини Батрак і підготували чудові номери. Також я обдзвонила колишніх випускників НДУ ім. М. Гоголя і вони погодилися. Я відчувала, наскільки всі переймаються цією справою і хочуть допомогти. Та перша, кому я подзвонила, і хто ні хвилини не думаючи, погодилась, була заслужена артистка України Оксана Кривець-Нестеренко. З нею ми зідзвонювались мало не щодня і продумували всі деталі концерту: час, місце проведення, перебирали міста й концертні майданчики», – розповідає організатор концерту Яна Хмелюк.

Концерт відбувся і результат перевершив всі очікування, адже люди дійсно відгукнулись, проявили небайдужість і людяність. Та найприємнішою новиною стало те, що за кілька днів до концерту Соломія вже почала реагувати на терапію. Їй стало краще. Скоро її можна буде оперувати. В італійському місті Палермо життя дівчинки береться врятувати професор-трансплантолог світового рівня Жан Девіль, який працює саме з такими маленькими пацієнтами. В Україні, на жаль, ще недостатньо умов для післяопераційної реабілітації немовлят.!

Яна Хмелюк також розповіла, що найбільш її розчулило в цій історії з концертом: «Перше, що мене наштовхнуло на цю справу – розуміння, як важко батькам Соломійки Оксані та Дмитру. Вони переймаються, їм боляче і все, що їх тримає, це надія і небайдужі люди, які всіма силами підтримують. Я в своєму житті теж, як мені здавалося, ледь не втратила сина, бо не могла збити високу температуру, а він вже ніяк не реагував, був гіпертермічний синдром, і тоді у мене перед очима промайнуло все життя, поки їхала швидка. Я перечитала всі молитви, які тільки знала, ця ситуація спливає у пам’яті й досі. Тож, почувши про таку ситуацію з Соломійкою, виникла ідея провести благодійний концерт. Але через зайнятість на роботі і неможливість приїхати й все організувати, концерт відклався аж до початку травня, як тільки я змогла взяти відпустку. Згодом почали оперативніше працювати і в останні дні, все склалось як пазл. Допомогу надали подружжя – Наталія та Анатолій Копиці, депутат міськради Олександр Шалай, начальник Управління культури Тетяна Бассак та її заступниця Антоніна Купрій, директор Ніжинського коледжу культури і мистецтв Володимир Дорохін. Скриньки для збору коштів нам надав Благочинний настоятель Храму Всіх Святих, в якому я співала багато років, отець Сергій Чечин. Завдяки спільним зусиллям було проведено два благодійних концерти в рамках святкування Дня міста. Діяли 2 локації: майданчик у сквері Юрія Лисянського (біля Управління соцзахисту) та в сквері Марії Заньковецької. Наприкінці концерту дітям-учасникам концерту вручили солодкі подарунки, а солісти й керівники колективів отримали м’які іграшки від фабрики «Копиця».

Найбільше зворушило мене, коли маленький хлопчик, вихованець дитячого хору «Соняшник», здається ім’я його було Деміан, сказав керівнику хору: «У мене є одна гривня, а можна я її покладу до скриньки?». Це було так мило, це так зачепило моє серце, сльози котилися з очей. Розчулена я була ще й тим, що від жодного, до кого зверталась, не отримала відмови. Це було диво! Мушу, сказати, війна змінила нас, і ми стали більш чуйними, люблячими і розуміючими. І коли завершився концерт, я одночасно сміялася, й плакала, щомиті дякуючи Богові за людей, яких Він мені послав у різні періоди мого життєвого шляху. Я збагнула, навіщо дійсно людині талант. Маючи його, ми можемо рятувати життя. Можна співати з високою метою і допомагати тим, хто цього потребує. Співом, як виявилося, можна допомогти врятувати життя. Я безмежно вдячна усім, хто відгукнувся і хто має таке ВЕЛИКЕ серце. Мабуть, за 23 роки співацької діяльності, це найважливіший концерт у моєму житті. З Соломійкою все буде гаразд. Навколо неї об’єдналось стільки людей і вона має вирости великою людиною», – ділиться радістю Яна Хмелюк.

Підтримати благодійну акцію «ВрятуйЖиттяСоломіїЛукашенко» вирішив колектив Школи мистецтв при Ніжинському коледжі культури й мистецтв (директор – Володимир Дорохін). Так, у концерті «Від серця до серця» прийняли участь учні школи мистецтв Дарина Сугак, Владислав Разон, Юлія Казимір, Аліса Царенко (клас викладача Марини Батрак), викладачі Ольга Кобзар, Дмитро Хижняк, хореографічні колективи: «Фієста» (керівники – Інна Мойсеєнко та Юлія Стеценко), «Парадокс» (керівник – Наталія Пономаренко) та «De Vant» (керівник – Ольга Березинець), дитячий хор «Соняшник» та вокальний ансамбль «Джерельце» (керівник – Марина Батрак). Всі ці колективи спонукала до участі в благодійному концерті Марина Батрак. Також, у концерті прийняли участь запрошені співаки з інших міст, випускники факультету культури і мистецтв НДУ ім. М. Гоголя: заслужена артистка України Оксана Кривець-Нестеренко (м. Київ); лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів Ярослав Йотка (м.Конотоп/м.Ніжин), Юлія Шешеня-Хильченко (м. Конотоп) та Яна Могильна-Хмелюк (м. Кам’янець-Подільський).

Усі зібрані під час концертів гроші відправили на банківський рахунок Лукашенко Оксани Михайлівни, мами хворої дівчинки.

 

Спілкувалась Марина Волинець

 

 

 

Вам може бути цікаво

  1. Доброго дня!
    Скажіть, будь ласка, чи можна розмістити статтю на Вашому сайті також за допомогу моєму синові Тимофійчику?
    В нього генетичне захворювання печінки і йому теж необхідна трансплантація печінки в італійській клініці.

Залишити відповідь