“Помісній церкві України загрожують внутрішні чвари”

 

 

 

 

Почесний патріарх Помісної церкви України 90-річний Філарет запросив архієреїв на 14 травня на традиційне для колишньої УПЦ Київського патріархату молитовне святкування на честь священномученика Макарія до Києва у Володимирський собор.

Запрошення були на бланках УПЦ КП і підписані патріархом Київським і Всієї Руси-України Філаретом. Глава ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що такого не отримав. Після цього Філарет таки його надіслав. І написав, що раніше не запрошував, бо за останні п’ять місяців Епіфаній не співслужив із ним і “виникла думка, може помилкова, що ви вважаєте приниженням служити з патріархом Філаретом”.

— Київський патріархат є. Його не потрібно повертати. Прийде час, коли його визнають, — заявив Філарет 9 травня у програмі ТСН.

Малося на увазі, що Православна церква України — це і є Київський патріархат, хоч нині де-юре має статус митрополії, пояснили в оточенні Філарета виданню Бі-Бі-Сі.

В Україні немає релігійного об’єднання під назвою “Українська Православна Церква Київського Патріархату”, заявили в Міністерстві культури. Його діяльність припинена 30 січня шляхом приєднання до Православної церкви України.

— Порядок денний зустрічі, яку збирає Філарет 14 травня, невідомий. Судячи з його висловів, може бути спроба реанімації Київського патріархату. Це абсурдно. 15 грудня торік усі єпископи погодилися його ліквідувати і з вірянами ввійти в Православну церкву України, — каже релігієзнавець Олександр Саган, 52 роки.

— Філарет сам підписував протокол про ліквідацію. Якщо патріархат відновлять, це вважатиметься відколом від ПЦУ. Такий сценарій малоймовірний. Є люди, які намагаються сподвигнути Філарета на різкі кроки. Під їхнім тиском він прийняв рішення про нараду єпископів. Багато залежатиме від того, скільки їх прийде. Думаю, буде не більш як 10 із 60 ієрархів — замало для серйозних рухів.

ПЦУ створювали й давали томос Вселенської патріархії для подолання розколу, що тривав з 1992 року. Тому відновлення Київського патріархату завдало б удару не лише ПЦУ, а й авторитетові вселенського патріарха Варфоломія, який підтримав нас у прагненні власної церкви.

Глава Православної церкви України Епіфаній — висуванець Філарета. На об’єднавчому соборі торік здавалося, що ніяких конфліктів між ними бути не може. Але з січня вже відчувалася напруга всередині церкви.

Як зараз відбувається перехід парафій до ПЦУ?

— Перша хвиля спала. Громади, що давно мали намір перейти, але їх стримувало невизнання КП і фігура Філарета на чолі, вже перейшли. Далі потрібна кропітка робота активістів, які пояснюватимуть людям, що таке ПЦУ, томос і навіщо вони потрібні. Кожна православна держава, як тільки здобувала політичну незалежність, працювала над церковною. Україна не виняток. Якщо держава не контролює значну частину релігійної мережі, то її політична незалежність умовна. У нас понад 30 процентів — поза контролем України. Тому отримали війну на Донбасі й анексію Криму.

Петро Порошенко йшов на вибори з гаслом “Армія, віра, мова”. Його програш уплине на становлення Української церкви?

— Логіка розвитку держави передбачає духовну незалежність. З цього курсу не звернути за будь-якого президента. Тиск тільки посилить опір і пожвавить перехід.

Час грає проти Москви. Виростає покоління, не обтяжене імперською ідеологією. Раніше всіх переконували, що тільки в Росії істинне православ’я. ПЦУ більше загрожують внутрішні чвари, аніж владні чи зовнішні впливи. Ще є напруга у відносинах єпископів колишніх Київського патріархату й Автокефальної церкви. Довго між ними тривало протистояння. За пару місяців ці історичні нашарування не зійдуть. Має пройти рік-два, поки все стабілізується.

Джерело: Газета. Юа

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь