Жінки за свої права: у Ніжині відбувся жіночий форум

 

 

 

 

Що приховує генетичний код Української жінки? Чи є небезпека в доброзичливому сексизмі? Як позбутися стереотипів і навчитися сприймати і любити себе справжню? Ці та інші актуальні жіночі питання обговорили 12 травня в Ніжинському агротехнічному інституті під час жіночого форуму: «ЗаКОДована жінка: відкриваючи таємницю». У заході взяли участь бізнес-леді, жінки-лідери, жінки-керівниці Ніжина та представники преси.

Однією з ключових тем форуму став сексизм. Учасники обговорили прояви  історично нерівних владних стосунків між жінками й чоловіками, як вони призводять до дискримінації та перешкоджають повному поліпшенню становища жінок у суспільстві.

«Сексизм буває двох видів: ворожий і доброзичливий, поданий у солодкій формі, іноді мало помітний. Дослідження говорять, що жінки, які залюбки приймають і не помічають такого сексизму – менш амбітні в кар’єрі і більше залежать від чоловіків. І поки до жінок продовжуватимуть ставитися як до прикрас офісу, а не рівноцінних співробітників – їх навряд чи будуть сприймати серйозно і довіряти важливі посади. Адже паралельно з цим активно культивується і виправдовується домінантна позиція чоловіка», – говорить експерт ГО Український Центр суспільного розвитку Віталіна Пальоха.

Ще однією темою обговорення стали особливості особистісного росту.

«Час – найдорогоцінніший ресурс, який, на жаль, не поновлюється. Мистецтво ефективно використовувати потрібно опановувати, аби навчитися магії розширення хвилин у годині і годин у добі. У добі 24 години і для жінок, і для чоловіків. Але чи порівну у нас насправді часу?», – говорить  координаторка СД Платорми, співорганізаторка ініціативи Жіноче Лобі Наталія Кот.

Телеведучий, тренер з ораторської майстерності Віталій Дячук розкрив тему  гендер у сучасному світі – в ракурсі інститу сім’ї та пояснив чому серед жінок така популярність на маскулінні атрибути: «Наші звички відображають нашу внутрішню суть. Чоловічий гендер може проявлятися в жінках і навпаки жіночий у чоловіках. Якщо заглибитися в себе, можна визначити власний гендер, який домінує і формує наші звички і відповідно навчитися ними управляти».

Письменниця Тетяна Винник підняла тему реалізації жінки як митця та творчої особистості: «Якщо в тобі є потреба творити, – поки ти її не реалізуєш, – вона буде тебе спалювати з середини».

Під час форуму також обговорили джерела, з яких можна черпати енергію у сучасному бурхливому світі.

«Природньо енергія жінки направлена на те, щоб зберегти і примножити. Саме ми здатні давати поштовх для розвитку і надихати на звершення. Але коли ці звершення ми змушені робити самі – ми досягаємо успіху, але перелаштовуємося на чоловічий лад, на чоловічу енергію. І тут діє принцип піщаного годинника – там, де збільшується одне, відповідно, зменшується інше. Ми не маємо забувати про власну природу – інакше це загрожує і внутрішнім вигоранням, і дисбалансом у різних сферах життя, і навіть негативними наслідками для нашого здоров’я», – каже експерт з комунікаційних та іміджевих технологій ГО «Український Центр суспільного розвитку» Тетяна Ілюк.

На національну культуру сучасного українського суспільства істотно вплинули соціально-історичні й історико-культурні аспекти формування й еволюції засад українського етносу, що стало основою формування особливостей національної ментальності України. Що таке ментальність, якою постає жінка в українському менталітеті, як це впливає на свідомий та позасвідомий вибір ціннісних орієнтирів сучасних жінок розказала громадський діяч, культуролог, голова ГО «Клуб «АртМодельСтудія» Ірина Кириченко.

 

Захід відбувся в рамках Всеукраїнського соціального проекту комунікативного жіночого простору «Woman today in Ukraine». Організатори –  були Український Центр суспільного розвитку та КлубАртМодельСтудія.

Natalie Landar

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь