Жити «по вуха» в смітті для ніжинців стає нормою?

 

 

 

 

Загально відомо, що однією зі складових основи розвитку особистості, суспільства, нації та держави є культура та загально-прийняті норми поведінки. Культу́ра— сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством протягом його історії; історично набутий набір правил усередині соціуму для його збереження та гармонізації. Однією з важливих складових культури є культура викидання сміття.

Починаючи вже від народження, коли дитина пізнає навколишній світ, батьки розпочинають прививати дитині почуття культури та прекрасного. Однією зі складових виховання культури є пояснювання та навчання дитини елементарного та правильного поводження зі сміттям. Спочатку дитина навчається викидати сміття до спеціальної корзини для сміття в домі, щоб там було чисто і охайно. Потім дитину починають навчати не смітити на подвір’ї, у під’їзді, на вулиці шляхом викидання сміття до спеціальних урни, бо якщо так не робити, то це не правильно, не культурно, не красиво та й в решті решт, засмічує все навкруги.

В Ніжині, як і в кожному населеному пункті, переважна більшість мешканців мають поняття про цивілізоване поводження зі сміттям, а більшість з них  просто ігнорує їх. Просто викинути. Щоб позбутись. І байдуже, як ці відходи потім забиратимуть. Мабуть саме так думають городяни, які перетворюють сміттєві майданчики міста в міні-сміттєзвалища, а комунальникам згодом доводиться лопатами, мітлами, залучаючи спецтехніку прибирати відходи, які насипом валяються біля огорожі майже кожного майданчика для збору ТПВ.

Така ситуація – непоодинока в місті. Свого роду виставки під відкритим небом створюються деякими мешканцями нашого міста. Вони розташувались практично біля кожного майданчика для збору твердих побутових відходів. Головними експонатами таких виставок є відходи від садів та городів, представлені переважно мешканцями приватного сектору.

Чому так відбувається? Хто викидає це сміття? Чому люди так роблять? – часто ті, хто звик позбуватись своїх побутових відходів правильно, задаються такими питаннями і не розуміють, чому такі речі взагалі мають місце.

У місті навіть є окремі майданчики для сміття та ціла вулиця, де ніколи за 2 роки не була навіть прим’ята трава від викидання непотребу поруч. Одним з яскравих прикладів людської вихованості є чисті, охайні майданчики та просто  баки для сміття по всій вулиці Челюскіна, та 2 євроконтенери, що стоять на початку вулиці Незалежності. Інша ж картина відкривається при виїзді з Челюскіна на Овдіївську і далі. При чому смітять однаково, як в центральній частині Ніжина , так і на околиці. Праворуч, ліворуч від майже кожного майданчика , а особливо у совісних і позаду майданчика, спостерігається шокуюча картина засмічення гілками, травою, листям, склом, будівельним та іншим сміттям. Гори цього сміття досягають у висоту до 2-4 метрів та по довжині розтягуються на відстань до 10 метрів.

Цілком зрозуміло, що мешканцям потрібно кудись дівати обрізані гілки з дерев та кущів, сухе листя, траву та інше сміття, але потрібна елементарна культура при викиданні цього сміття.

Кожен мешканець при викиданні відходів повинен скористатись простими і в той же час необхідними для кожного правилами:

  1. Не викидати сміття біля майданчика та повз спеціалізовані контейнери.
  2. Гілки, листя, траву та інші органічні відходи потрібно викидати, безпосередньо, в контейнер для збору ТПВ.
  3. Якщо гілки чи інші подібні відходи мають довжину більшу за 60 см. то їх потрібно перед викиданням до контейнера подрібнити.
  4. При повному заповнюванні контейнерів, коли немає можливості викинути гілки та подібне, потрібно дочекатись, коли спецмашина вивантажить сміття з контейнерів, а потім вже викидати.
  5. Якщо бачите, що хтось створює стихійні сміттєзвалища поруч з вашим домоволодінням чи просто десь на вулиці міста, необхідно, по можливості, сфотографувати це правопорушення та зателефонувати до Інспекції з благоустрою виконавчого комітету міської ради за телефоном 0 (4631) 2-52-49.

Шановні мешканці! Тільки спільними зусиллями можна не допустити перетворення Ніжина на величезний смітник. Не утворюйте стихійні сміттєзвалища. Подбайте про чистоту свого рідного міста, культуру викидання сміття та про повагу до оточуючих. Не показуйте поганий приклад дітям, які навчаються у вас та копіюють ваші дії з поганого відношення до культури.

Джерело: КП ВУКГ

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь