Ніжинські поліцейські розпочинають заходи для виявлення та знищення нарковмісних рослин

 

 

 

 

Традиційно, наприкінці травня, працівники Ніжинського відділу поліції розпочинають комплекс оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на виявлення та знищення незаконних посівів нарковмісних рослин маку та конопель.

Незважаючи на заборону на законодавчому рівні посівів снотворного маку та конопель (за винятком спеціалізованих підприємств, що мають відповідну ліцензію, дозвіл та здійснюють охорону посівів), продовжують мати місце випадки вирощування даних рослин на власних присадибних ділянках громадянами на території м. Ніжина та Ніжинського району.

З досвіду минулих років слід зазначити, що рейди організовані поліцією з метою виявлення незаконних посівів нарковмісних рослин на території м. Ніжина та району, завжди дають свої результати. Для прикладу, навесні 2018 за інформацією працівників Ніжинського відділу поліції розпочато 18 кримінальних проваджень за ст. 310 КК України. Проведено 16 обшуків на території міста та району, які виявилися результативними. Всього на території міста та району було вилучено понад 600 рослин маку снотворного, загальною вагою близько 100 кг. та майже чотири сотні рослин коноплі вагою близько 150 кг. Особи, які виготовляють наркотичні засоби були позбавлені сировини, а на вулиці міста не потрапили готові до вживання опій ацетильований та каннабіс.

Громадяни повинні пам’ятати, що за незаконний посів або вирощування нарковмісних рослин їм загрожує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Так, відповідно до статті 1062 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) за незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин, тягнуть за собою накладення штрафу від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.

 

За незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п’ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин передбачено кримінальну відповідальність за статтею 310 Кримінального Кодексу України та карається штрафом від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Частиною другою цієї ж статті передбачена кримінальна відповідальність за незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів), 309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту), 311 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання прекурсорів), 317 (організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального Кодексу України, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості п’ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин, що карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

 

Крім цього, ч. 2 статті 106-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення також передбачає відповідальність за невжиття землекористувачами або землевласниками на закріплених за ними земельних ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снотворного маку – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – від 30 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пам’ятайте! У разі виявлення поліцейськими на городі чи клумбі нарковмісних рослин, аргумент: «Посіяла на пиріжки..» не захистить вас від відповідальності.

 

Начальник Ніжинського відділу поліції В. Бойко

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь