Рух в сторону «Безпечного міста» почався

 

 

 

 

Проект «Безпечне місто» на шляху реалізації в Ніжині. Ініціативу громади підтримала влада, виділивши 190 000 гривень з міського бюджету.

Аби обговорити подальші кроки 30 травня в стінах міської ради відбулась нарада при міському голові. На ній були присутні депутат Чернігвськоі обласної ради Сергій Охонько, начальник Ніжинського відділу поліції Володимир Бойко, його заступник Олександр Чепурний, заступники мера Сергій Дзюба та Григорій Олійник, начальник інвестиційного відділу Денис Ворона, підприємець Олександр Андрійченко, представники компанії «Huawei», представники обласного управління поліції, які займаються питанням впровадженням відеоспостереження.

У процесі розмови було обговорено готовність громадськості разом з міською владою виділити кошти на перший крок реалізації проекту «Безпечне місто».

Представники влади повністю погодились, що даний проект дійсно важливий і необхідний для міста. Разом з тим представник компанії «Huawei», котра займається впровадженням аналітичних систем відеоспостереження по Україні та світу, два дні вивчали всі можливості встановлення відеокамер по місту Ніжин та попередні напрацювання інвестиційного відділу з поліцією та ініціативною групою. Відбулась розмова і з представниками поліції.
Зазначимо, що на минулій сесії депутатами міської ради будо погоджено виділення 195 000 грн. з міського бюджету на даний проект. Окрім того, за ініціативи депутата обласної ради в цьому питанні об’єднались активні підприємці. 50 000 власних коштів виділив і Сергій Охонько, який повідомив що є ще бажаючі які готові надати допомогу для реалізації цього проекту.

Співпраця у даному питані дає сподівання, що найближчим часом «Безпечне місто» запрацює у Ніжині.
Детальніше про аналітичну систему відеоспостереження журналістам нашого видання розповів представник компаніі є, яка є офіційним дилером «Huawei» Гавлицький Констянтин:
«Перше, що є в межах дії системи – розпізнавання номерних знаків автомобілів. Також буде визначатись тип і колір транспортного засобу. Вміє система розпізнавати обличчя, силуети людей, стать, частини вид і колір верхнього одягу. Працює функція постаналітики. Це до прикладу, коли у 5-годинному відеоролику потрібно знайти червоний автомобіль чи людину. Це відео загружається в аналітичну систему, задаєте потрібні параметри, і вона це відео фільтрує, залишаючи 15 хвилин. Плюс до того, що є важливим, система реагує на переміщення предметів для яких це не властиво, тим самим попереджуючи про крадіжки чи вандалізм».
Дана система відеоспостереження від компанії «Huawei» тестувалась вже в Донецькій, Запорізькій, Луганських областях і в місті Київ, де вона вже працює та досить ефективно допомагає поліції.

Депутат обласної ради Сергій Охонько наголосови, що процесс головне почати, а нюанси завжди можна врегулювати. «На рівні області потрібно вирішувати питання з аналітичною системою. Це можна зробити, залучивши міські бюджети та ОТГ. Повинні бути якісні камери системи відеоспостереження, щоб у майбутньому вони могли бути адаптовані під останні зміни та оновлення систем. Та все починати треба з проекту, де чітко буде прописано схему розташування камер. Це зробити можемо своїми силами за мінімальні затрати. А вже решту питань по деталізації будуть вирішувати спеціалісти», – зауважив депутат.

Міський голова Анатолій Лінник запропонував виконавця робіт визначити шляхом конкурсу, обравши найвигіднішу для міста фінансову пропозицію. Окрім того ним було зазначено, що поетапно вирішуватиметься питання фінансування. Наразі з міського бюджету виділено 190 000 гривень.

Переговори з компаніями-претендентами почались на наступний день обговорень. Того ж дня працівники ніжинської поліції підготують технічне завдання по відеоспостереженню, яке має діяти на міській локації «Вокзал». Це буде перша частина міста, де впроваджуватиметься проект «Безпечне місто». Далі, покроково, інші ділянки Ніжина, серед яких головними є територія міського ринку та площа Франка.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь