Відпустка за свій рахунок, аби допомогти нужденним: у Ніжині БУР-табір руйнує стереотипи

 

 

 

 

 Волонтери табору БУР «Будуємо Україну разом» руйнують стереотипи в Ніжині.

Ви можете уявити собі, що хтось бере відпустку за свій рахунок, аби безкоштовно зробити ремонт малозабезпеченим родинам? Або, як щодо того, щоб за свій рахунок полетіти в іншу країну і там на волонтерських засадах допомагати нужденним? Як вам відпочинок не на золотих пісках, а зі шпателем в руках?

Для вас це, скоріш за все, не зовсім зрозуміло. Але, журналісти сайту «Нежатин» дізнались, хто йде на такі кроки і заради чого.

Вперше цього року Ніжин приймає БУР-табір.

«Будуємо Україну разом» – це всеукраїнський волонтерський табір, який має на меті зробити українську молодь мобільною та об’єднати її навколо принципів взаємодопомоги і відповідальності.

Наймолодшому учаснику, який брав участь у проекті – 5 років. Матвійко приїхав до табору разом з родиною. Його головним обов’язком було будити волонтерів і налаштовувати їх на робочий день. Найстаршому – 69. Це чоловік з Італії, який разом з друзями приїзждив до України аби допомогти відбудувати нове майбутнє.

А от про конкретну роботу табору «БУР» в Ніжині нам розповіла Ганна Іванова координатор освітньо-культурної програми.

35 волонтерів з різних куточків України приїздило до нашого міста, аби зробити ремонт приміщень «Молодіжного центру», де має бути  створений простір для розвитку молоді. Також волонтери допомагають зробити ремонт в трьох будинках ніжинських багатодітних родин.

Більшість волонтерів не мають досвіду будівельників, але з професіоналами, котрі мають відповідну освіту, протягом шести годин в день роблять ремонти і навчаються новому.

«У цьому і суть, аби проявити бажання і почати змінювати стереотипи. У нас є неофіційний девіз: «Ми будуємо стіни помешкань, але руйнуємо стіни між людьми». Навчитись можна швидко, і професіонали роблять для цього все можливе. Ми бачимо, як молодь зацікавлена цьому, а за наявності бажання, ви ж знаєте, можливо все. Окрім того, на це надихає мета – допомогти людям», – розповідає Ганна.

Волонтери працюють безкоштовно. А от витрати на будматеріали, та забезпечення потреб учасників табору: харчування, переїзд, культурна програма – забезпечують кошти грантів країн світу та Міністерства молоді та спорту України. Молодіжний табір цього року в Ніжині фінансує Чернігівська ОДА.

Який же розпорядок дня у табору?

Ранок починається о 7-ій ранку із зарядки та сніданку. Після, з 9:00 до 16:00 волонтери разом з професійними будівельниками допомагають робити ремонти на визначених локаціях.

Ввечері для учасників проекту проводиться культурно-освітня програма, до якої входять різноманітні лекції, тренінги, квести, екскурсії та безліч іншого.

Ми особисто спостерігали за робочим процесом та відвідали багатодітні сім’ї, які отримують допомогу. Вони здивовані таким проявом доброти і всіляко беруть участь у ремонтних роботах. Самі ж волонтери посміхаються і добре видно, як їм ця робота в радість. Питаючи кожного з них: «Чому обрали самий такий шлях в житті?» – отримували відповідь: «На це відгукнулась свідомість» або «Вирішив змінити життя».

 27-річний волонтер Роман з Тернопільщини, котрий координує роботу на території будівлі «Молодіжного центру» розповідає, що до цього працював закордоном. Але, внутрішні переконання змусили його змінити сьогодення саме в Україні і працювати на її розбудову. У цьому він отримує справжнє задоволення.

Побачити за роботою 16-річного Андрія з Запоріжжя для нас було певним здивуванням, адже його однолітки під час літніх канікул насолоджуються відпочинком від школи, а хлопець приїздив до Ніжина і «відпочиває» зі шпателем в руках.

 «На це пішов свідомо, але таким виховали мене батьки. Маю бути корисним суспільству», – коментує Андрій.

Долучився до роботи табору і 18-річний студент з Ніжина Нікіта, який є членом Молодіжної ради.

«Вирішив долучитись до проекту, адже сам народився в багатодітній родині і розумію, як буває складно справитись в плані коштів з життєвими труднощами. Допомагаючи, отримую задоволення. Є відчуття, що не даремно в цьому світі і в цій країні», – ділиться з журналістами Нікіта.

Діятиме табір два тижні. Бажаючі долучитись можуть підходити за консультацією до будівлі «Молодіжного центру», що знаходиться по вулиці Яворського біля Паспортного столу.

 Марина Волинець

Довідково:

У 2014 році молодь з благодійної організації «Львівська освітня фундація» заснувала проект «Будуємо Україну разом», у межах якого протягом двох місяців львівські волонтери, до яких приєднались місцеві жителі, працювали в Краматорську. За цей час відремонтували 25 квартир у багатоповерхівці, яка зазнала найбільше пошкоджень. Тоді близько вісімдесяти осіб працювали на волонтерських засадах для відновлення Краматорська.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь