Ніжинська Археологічна польова школа почала розкопувати історію. Фото

 

 

 

 

Польова романтика… Збагне її не кожен, але для когось це поклик душі. З такими журналісти сайту «Нежатин» познайомились, побувавши в Ніжинській Археологічній польовій школі, що знаходиться за містом, в районі Кручі. Археологи це місце називають, як було записано в літописах – «Нежатина нива». Очолює школу кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії НДУ ім. М. Гоголя Іван  Кедун.

Розкопки тільки почались і про знахідки говорити рано, проте прогнози на цей рік оптимістичні. Є багато планів і втілюватимуться вони протягом двох тижнів. Для студентів історичного факультету – це гарна практика, окрім того, вони зможуть передати свої вміння і навички ніжинським школярам, які відвідуватимуть школу.

«Це дуже добре, що традиційно почали працювати над дослідженням Ніжина в межах практики студентів першого курсу», – коментує ректор НДУ ім. М. Гоголя Олександр Самойленко та продовжує, – «Я думаю що в цьому є велика заслуга як університету, так і міста. Сподіваюсь, що в цьому році буде цікаве проведення практики і археологічних досліджень не лише для студентів, але й для школярів, адже багато ніжинських дітей зможуть побачити, які скарби зберігає наша земля, спробувати їх знайти і захопитись цією чудовою та романтичною професією – археологією. Якщо матимуть бажання з цим пов’язати своє життя, двері нашого вишу завжди відкритті».

День у польовій школі насичений. З 10 години ранку, до 18:00, з перервами, проходять розкопки. У цей же час студенти практикуються у стрільбі з луку, гончарним ремеслом, готують польову кухню. Увечері співають пісні під гітару і обговорюють знахідки і плани на наступний день.

До речі, цього року, окрім того, що відвідувачі школи зможуть виготовити власний унікальний виріб з глини, буде можливість у печі зробленій власноруч ніжинським археологами обпалити глиняний виріб.

Також усі бажаючі можуть спробувати себе в ролі коваля та лучника чи долучитись до археологічних розкопок. Усе супроводжується розповідями-цікавинками та лекціями.

Очільник школи Іван Кедун говорячи по визначні подій в археології, які мають відбутись в червні, зазначає: «11 червня на базі польової школи відбудеться шостий польовий семінар. На нього запрошені представники Міністерства культури, архітектор, який виконує роботи по ніжинським підземеллям, наш науковий консультант Олександр Моц та Андрій Петраускас, один з найбільш відомих дослідників які займається експериментальною археологією. У ході семінару, ми будемо обговорювати у якому напрямку далі рухатись ніжинській археології і плани по розкопках підземель».

 

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь