Результат соцопитувань: хто лідирує по 209 виборчому округу

 

 

 

 

Виконавчий директор Інституту політичних та соціологічних досліджень Володимир Бондаренко презентував висновки дослідження «Політичні настрої виборців округу №209». За результатами опитування, з великим відривом лідирує чинний нардеп від округу та самовисуванець на виборах Олександр Кодола. Він обігнав опонентів більш як вдвічі, набравши 36 % голосів. Друге та третє місце ділять між собою кандидати від «Слуги народу» (Валерій Зуб — 15%) та «Батьківщини» (Анатолій Гунько — 14%). Інші кандидати не знайшли й 5% прихильників.

За словами Володимира Бондаренка, опитування пророкує високу явку на виборах в народні депутати України по 209 округу. Про свій намір прийти та проголосувати оголосили 72 % респондентів і ще 13 % однозначно прийдуть на вибори. В ході досліджень політичних настроїв серед населення перед прийдешніми виборами народних депутатів, настільки високий показник соціологи Інституту зафіксували лише в одному з виборчих округів Житомирщини. В той же час, точно проігнорують вибори 4 % опитаних та 8 % можливо не прийдуть.

«Тих, хто не голосуватиме, серед опитаних дуже мало. Більшість не хоче втрачати шансу висловити своє волевиявлення.» — наголосив Володимир Бондаренко на прес-конференції у Ніжині.

Виконуючий обов’язки директора Інституту політичних та соціологічних досліджень Володимир Бондаренко

Найбільший партійний рейтинг зберігається за політичною силою чинного Президента України Володимира Зеленського «Слуга народу» — 28%. ВО «Батьківщина» в 209 окрузі має підтримку у 8 %, решта партій не більше 5 %.

Напередодні виборів депутатів до Верховної Ради України рейтинг «Слуги народу» помітно знизився. Станом на 30 травня, її підтримувало 47% виборців з 209 округу. А уже на 6 липня всього 28%. Дослідники Інституту пояснюють це тим, що на цей час уже стали відомі кандидати від партії у Верховну Раду. Навіть підтримуючи та вірячи в певну політсилу, люди не готові підтримати кандидата, якого обрали представляти її на місцях.

«Буває, що партіям важко знайти достойних представників» — каже Бондаренко.

Травневий рейтинг партій у виборчому окрузі №209
Липневий рейтинг партій у виборчому окрузі №209

«Ріст рейтингів інших партій можна пояснити тим, що прихильники раніше анонсованих політсил, які врешті не подали кандидатур на вибори, тепер віддали перевагу іншим» — пояснює Володимир Бондаренко.

Бондаренко каже, що Інститут політичних та соціологічних досліджень спрогнозував перемогу Володимира Зеленського на президентських виборах за півтора місяці. Раніше дослідники Інституту дали правдиві прогнози на обидві перемоги у виборах колишнього американського президента Барака Обами та діючого президента Дональда Трампа.

«Хто на Вашу думку здобуде перемогу на виборах народних депутатів України у 209 окрузі?» — питає директор телерадіокомпанії «Ніжинське телебачення» Сергій Ковальов.

«Очевидним лідером зараз є Олександр Кодола. І я думаю, що він здобуде перемогу» — прогнозує Володимир Бондаренко.

Валерій Кичко, редактор Ніжинської міської газети «Вісті» поцікавився, чи має Інститут інформацію про використання кимось з кандидатів брудних технологій. На думку Бондаренка, навіть якщо вони і використовуються, то робиться це через анонімні групи у соціальних мережах чи сумнівні інтернет-ЗМІ, що робить ідентифікацію авторів неможливою.

Польовий етап дослідження проходив в Ніжині, Ніжинському, Варвинському, Срібнянському, Носівському та Ічнянському районах Чернігівської області з 2 по 6 липня. Відповіді фіксувались за допомогою планшетів з використанням програми COLLECT. Опитано 1200 респондентів. За висновками Інституту, теоретична похибка вибірки складає не більше 3%. Репрезентативна вибірка складена методом квот за статтю, віком, освітою та родом занять. За словами Володимира Бондаренка, опитувалися представники різних вікових категорій в однаковому співвідношенні.

Інститут політичних та соціологічних досліджень анонсує проведення аналогічних досліджень і напередодні виборів голів міських рад. Працюватимуть на Чернігівщині і обов’язково в Ніжині.

Вікторія Жежелева для uezd.com.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь