На Чернігівщині зареєстровано 4236 Віл-інфікованих

На Чернігівщині зареєстровано 4236 ВІЛ-інфікованих та 1008 хворих на туберкульоз. Близько 50% хворих на СНІД – споживачі ін’єкційних наркотиків. Переважна більшість із них – люди з низькою соціальною відповідальністю, які й становлять найбільшу загрозу для суспільства з точки зору розповсюдження даних захворювань.

Про це йшлося під час засіданні обласної комісії, повідомили у прес-службі Чернігівської ОДА.

Проте не оминає це лихо і дітей. Найчастіше цемалеча із соціально неблагополучних сімей, де батьки ігнорують проведення як щеплень, так і обстеження та лікування.

За словами головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Миколи Дейкуна, на часі децентралізація інтегрованих послуг у цій сфері. Це означає, що більшість послуг хворим на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію має надаватися на первинному рівні медичної допомоги. При цьому пацієнт має право отримати не лише лікарську допомогу, а й психологічну, юридичну, соціальну підтримку спеціалістів. Тільки таким чином можна буде домогтися контрольованого амбулаторного лікування.

Важливо, щоб сімейні лікарі усвідомлювали свою відповідальність не лише за своєчасне діагностування, а й за подальше лікування туберкульозу та ВІЛ-інфекції. На цьому наполягала голова правління БО «Чернігівська МЕРЕЖА» Анжела Мойсеєнко.

Джерело: Панорама

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь