Наслідки від “врятованих” ніжинцями дерев

 

 

 

 

Більшість жахливих речей робиться під виглядом турботи про людей… Едвард Нортон

Професія громадський активіст утворилась досить недавно. Вона навіть зайняла певний прошарок у суспільстві. Активісти є всюди, вони займаються всім і відразу. У них по кожному питанню є своя думка найчастіше не підкріплена ні досвідом, ні фаховими знаннями. Активістам не потрібно належати до якоїсь структури, мати підтримку людей, освіту, навички, бути перевіреним якоюсь службою та навіть належати до громадської організації. Якщо ж активісти ще й належать до певних організацій, комісій чи політичних сил, то вони вдало прикриваються цим та завжди готові відстоювати власну думку ,незалежно від того, чи поділяють цю думку інші члени комісії чи пересічні мешканці.

Однією зі сторін активіста є самоідентифікація нудьгуючого городянина, форма дозвілля, а іншою – засіб підняття своєї популярності, заробляння та відмивання грошей, уособлення брехні та лицемірства. Сьогодні громадський активіст – це професія (хоча доречніше було б сказати – «лжепрофесія») за рахунок якої не маючи потрібних фахових знань, досвіду роботи в певній галузі можна робити собі піар або «відробляти» чиїсь гроші. В Україні немає поки ще свідомого суспільства, а є пострадянська громадськість, яка відрізняється від громадянського суспільства західного типу тим, що функціонує тільки на платній основі.

Звісно, не всі активісти підпадають під таке тлумачення. Більшість з них розумні, інтелігентні, фахові та патріотично налаштовані громадяни, які приносять багато користі для суспільства, за це їм велика шана та подяка, але частина з них, все ж таки, є саме такою, як описано вище. З цим важко не погодитися, бо вже є досить багато прикладів дій таких «благих» справ, а є навіть і трагічні. Наприклад, резонансне вбивство маленької 5-річної дівчинки на Житомирщині 27 травня, яку фахові соціальні служби забрали та можна сказати врятували від горе-батьків, влаштували до прийомної родини, а місцеві активісти своїми діями повернули дівчинку до біологічної родини, де її потім жорстоко вбили, спалили тіло в печі, а рештки викинули в річку. Крім того, активісти створюють скандали, провокації, заворушення, підбурювання, перешкоджання судовим процесам, тощо. Людині, яка працює повний робочий день п’ять днів на тиждень, або людині з маленькою дитиною, виявляти громадянську активність дуже складно. Тому активістами найчастіше є люди, які мають можливість самостійно розпоряджатися своїм часом. Наприклад, студенти, фрілансери, підприємці, безробітні або самозайняті.

Нажаль, наше місто теж  має горе-активістів в основному по захисту старих, трухлявих та просто небезпечних дерев. Як показала практика в останній буревій, який бушував над Ніжином, ці аварійні дерева дали про себе знати. Відразу на 4-х вулицях Б. Хмельницького, Носівський Шлях, Гоголя та Шевченка від сильного вітру були відламані величезні гілки, які падали на тротуар, дорогу та могли травмувати перехожих, автівки чи, саме страшне, маленьких діточок. Крім того, коли відламуються гілки з будь-якого аварійного дерева чи дерево ламається та падає повністю, сусідні здорові дерева теж страждають, а іноді гинуть разом зі старим деревом, яке може впасти прямо на них. Мабуть нашим громадським активістам це невідомо чи не видно, бо вони осліплені відстоюванням своєї власної думки.

В Ніжині на даний час існує більше тисячі аварійних, старих, пошкоджених та просто небезпечних дерев. Кожне з них офіційно обстежено на предмет небезпечності фаховою комісією УЖКГ та Б. Складено відповідні акти вибраковки та направлені замовлення на видалення або санітарне підрізання гілок з цих дерев до комунального підприємства «Виробниче управління комунального господарства». Коли виїжджає бригада працівників для виконання доручених робіт, нажаль, трапляються випадки прямого втручання та перешкоджання виконанню замовлень зі сторони так званих місцевих активістів. Їх не зупиняє той факт, що дерева обстежувались фаховими спеціалістами, які в першу чергу піклуються про безпеку всіх оточуючих. В результаті таких втручань, КП «ВУКГ» зазнає суттєвих збитків, бо спецтехніка простоює, а кожному працівнику потрібно заплатити заробітну плату. Крім того, наслідки діяльності активістів може побачити кожен з мешканців після чергового буревію. Здавалося б, громадський активіст – це людина, яка має добрі наміри зробити поліпшення для людей та ще й безкорисливо для себе. Та чи так це насправді? Факти говорять зовсім про інше…

Комунальне підприємство «ВУКГ» повністю підтримує думку що, якщо дерева несуть загрозу життю чи майну мешканців, то їх потрібно видаляти, а замість них висаджувати красиві, здорові дерева, щоб вони тільки несли добро людям та прикрашали рідне місто.

Джерело: unenizh

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь