Ніжинські школярі відкривали таємниці метеорології

 

 

 

 

Більшість із нас перед тим, як зранку піти з дому, обов’язково цікавиться погодою на день грядущий. Адже нікому не хочеться мокнути під дощем без парасолі чи мерзнути під час сильної заметілі. А чи знаєте ви, як саме визначаються і прогнозуються погодні умови? Мабуть, знають це дуже приблизно і далеко не всі.

Аби дізнатися більше про секрети взаємин метеорології із «небесною канцелярією» 12 червня учні, які відвідують заклад з денним перебуванням дітей «Райдуга», що на базі ЗОШ №11, відвідали пізнавальну екскурсію до метеомайданчику, що на території Ніжинського міжрайонного управління водного господарства.

Основною задачею метеорологічного майданчику МУВГ є проведення метеорологічних спостережень з метою вивчення і правильного обліку метеорологічних умов, а також своєчасного попередження про настання небезпечних метеорологічних явищ.

«На метеомайданчику ми проводимо спостереження за такими метеорологічними явищами: температура повітря, кількість опадів, висота снігового покриву, промерзання ґрунту», – розповідає начальник відділу водних ресурсів Ніжинського МУВГ Юрій Бондар.

Учні ознайомилися із кожним приладом, який допомагає проводити спостереження, а саме будка конструкції  Селянинова, яку використовують для спостереження за температурою повітря. За кількість опадів спостерігають за допомогою опадоміра Третьякова. Для вимірювання глибини промерзання ґрунту використовують мерзлотомір. Для вимірювання висоти снігового покриву використовуються постійна снігомірна рейка. Діти не просто із цікавістю слухали пізнавально-навчальну екскурсію, яку і проводив Юрій Олександрович – начальник відділу водних ресурсів, а й із захопленням, під наглядом екскурсовода, вивчали на дотик кожен прилад.

Потому, сховавшись від спеки, діти перейшли до актової зали управління, де прослухали загальні відомості про річку Остер.

Завершили екскурсію походом на Остер до шлюзу №15, де учні слухали про забруднення річки, про поведінку на воді, про довжину загальну та довжину по місту Остра та про небезпечних мешканців водойми: пластик, скло, папір і т. д., що і як розкладається та за який термін, про заборону купатися біля шлюзу – зона 50 м.

Ось така вона, ця робота – нелегка і дуже відповідальна. А якщо задуматися, то і незамінна. Адже на її результати орієнтуються мільйони людей. Ніжинські водогосподарники намагаються виправдовувати цю довіру.

Вікторія Коломійченко

фото автора

Джерело:nizhynnews

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь