У Ніжині відбудеться ІІІ Міжнародна літня школа

 

 

 

 

З 1 по 8 серпня у Ніжині та Києві відбудеться ІІІ Міжнародна літня школа “Виклики для сучасної демократії: український та польський досвід децентралізації очима молоді”.

Цьогоріч Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя став одним із переможців конкурсу Українсько-Польської ради обміну молоддю при Міністерстві молоді та спорту України на реалізацію проекту. Проект також отримав патронат Посольства Республіки Польща у Києві. Вже традиційно Міжнародну літню школу підтримають Ніжинська міська рада та Ніжинська районна рада. Проект став результатом спільної роботи НДУ імені Миколи Гоголя та Асоціації ініціатив молоді Олькуша “Сімо”, Педагогічного університету імені Комісії Національної Освіти в Кракові, Ніжинської спілки поляків “Астер”, Київського університету імені Бориса Грінченка, ГО “Ініціатива в дії”.

У ІІІ Міжнародній літній школі візьмуть участь 15 українських студентів, які представлятимуть 8 університетів (Ніжин, Київ (3 університети), Одеса, Чернівці, Умань, Острог) та 15 польських студентів із 3 закладів вищої освіти Республіки Польща (Краків, Варшава, Жешув).

Мета міжнародної літньої школи полягає у поглибленні українськими та польськими студентами знань щодо досвіду адміністративних реформ в Україні та Польщі, а також формування навиків аналізу перспектив та пошуку шляхів розв’язання проблем самоврядних територіальних громад, що виникають у процесі реалізації курсу на децентралізацію влади.

Форми організації роботи проекту спрямовані на:
– підвищення рівня обізнаності в концептуальних проблемах децентралізації (лекції);
– здобуття громадянських та професійних компетенцій, (воркшопи, тренінги, дискусії, круглі столи);
– ознайомленням з практичною діяльністю української політичної системи (практичні заняття в органах влади та місцевого самоврядування, а також в місцевих партійних осередках);
– налагодження міжнаціонального історико-культурного діалогу між українською та польською молоддю (культурно-просвітницька програма, дозвілля).

До організації Міжнародної літньої школи залучено 26 лекторів, фасилітаторів та модераторів занять. Це високопрофесійні науковці та викладачі (доктори та кандидати наук) українських та польських закладів вищої освіти. У практичних заняттях передбачається участь депутатів Верховної Ради України, депутатів Ніжинської міської ради, працівників органів місцевого самоврядування, лідерів громадських об’єднань.

Очікувані результатами ІІІ Міжнародної літньої школи є:
– здобуття студентами ґрунтовних знань про реформу децентралізації в Україні та Польщі, набуття навичок компаративного аналізу особливостей цього процесу в обох країнах та пошуку шляхів подолання труднощів децентралізації;
– налагодження наукового та культурного діалогу між українським та польським студентством та професорсько-викладацьким складом;
– утвердження серед української та польської студентської молоді демократичних цінностей шляхом інтелектуальної взаємодії та співпраці;
– формування громадянської зрілості студентів.

Урочисте відкриття проекту відбудеться 02 серпня 2019 р. о 10.00 у Гоголівському корпусі НДУ імені Миколи Гоголя (ауд. 212). Запрошуємо представників місцевих та регіональних ЗМІ до висвітлення події на сторінках своїх видань.

(У статті використані фото з І Міжнародної літньої школи (Ніжин, 2017 р.) та ІІ Міжнародної літньої школи (Краків-Олькуш, 2018 р.))

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь