Як використовувати столовий оцет в городі на грядках, та чим він може полегшити життя дачника

 

 

 

 

Столовий оцет багатофункціональний і на дачі не менш потрібний, ніж на кухні.

Столовий оцет — не тільки кисла приправа і консервант для дачних закруток. Він багатофункціональний і на дачі не менш потрібний, ніж на кухні, інформує Ukr.Media.

Як використовувати його в городі на грядках? Чим він може полегшити життя дачника?

Оцет від шкідників

Оцет можна використовувати як інсектицид — позбутися від шкідливих комах, відлякуючи їх, погубивши або заманивши в пастку.

Увага. Працюючи з оцтом (особливо з есенцією), потрібно дотримувати обережність — вдягати рукавички, а при обприскуванні рослин захищати обличчя окулярами та марлевою пов’язкою.

Колорадські жуки та їх личинки

Гірчичний порошок (200 г) настоюють на відро води (10 л) 12 годин, потім додають 150 мл 9% оцту та обприскують посадки картоплі, баклажанів, перцю

Попелиця

У 10 л води розмішують 10 ст. ложок 9% столового оцту та обробляють уражені рослини з обприскувача. Об’єкт впливу — будь-які рослини, на яких з’являється попелиця (томати, огірки, баклажани, перець тощо).

Хрестоцвіті блішки, метелики та гусениці капустяної совки та капустяної білянки

Об’єкт впливу — білокачанна капуста, ріпа, редька, дайкон, броколі, редис.

Розчиняють 2 ст. ложки 70% оцтової есенції в 8 л води та обробляють листя.

Плодожерка, мідяниця, яблунева та вишневий моль, бояришніца і листовійка

У крони плодових дерев і на гілках кущів в саду підвішують 2-3 обрізані пластикові пляшки або відерця з-під майонезу, морозива, інші ємності з рідиною з 2 л води та 100 мл яблучного оцту. Ароматна принада запахом приваблює комах, і вони в ній тонуть. Раз в 2 тижні проціджують вміст пасток, витягують загиблих шкідників, доливають в заграв розчин свіжу суміш води та оцту і повертають ємність на місце. Процедуру повторюють весь сезон.

Мушки-дрозофіли

Об’єкт впливу — домашні квіти, фрукти та овочі у вазах.

В банку або склянку наливають трохи чистого яблучного оцту, накривають горлечко ємності харчовою плівкою, ножицями роблять два невеликих отвори діаметром 0,5 см. Дрозофіли потрапляють всередину, а назад вилізти не можуть.

Оцет проти хвороб рослин

Оцет здатний знизити активність деяких збудників грибних хвороб. У кислому середовищі вони не можуть розмножуватися і гинуть.

Фітофтороз

Викликається нижчими грибами, виникає на томатах, картоплі, коріння суниці.

Розчином з 10 л води та 8 ст. ложок 9% столового оцту обприскують рослини та ґрунт навколо. Застосовують до і під час хвороби.

Борошниста роса

Хворіють ягідні та декоративні чагарники, дерева, огірки та кабачки, патисони, гарбузи.

Розводять 120 мл 9% столового оцту в 10 л води та обприскують рослини кожні 5-7 днів, за винятком часу цвітіння.

Як гербіцид

Магазинні гербіциди дорогі та можуть зашкодити екології та сусіднім овочам і квітам. Економічний і щадний підхід — саморобний гербіцид на основі оцту.

Об’єкт впливу — всі ті рослини, які заполонили небажані ділянки саду та городу.

Доводять до кипіння 1 л води, знімають з вогню, додають 5 ст. ложок 9% оцту, 2 ст. ложки кухонної солі та 1 ст. ложку рідкого мила. Ретельно перемішують, трохи охолоджують, переливають в пульверизатор або лійку та обприскують — поливають бур’яни, намагаючись не потрапляти на культурні рослини. Через кілька днів після обробки, бур’яни починають засихати, а потім повністю відмирають.

Як підкислювач ґрунту

Якщо ґрунт нейтральний і лужний, оцет може стати відмінною «підгодівлею» деяких любителів «кисленького». Це азалія, верес, гортензія, гарденія, люпин, конвалія, бадан, живучка повзуча, золотарник.

Серед овочів і ягід таких рослин набагато менше — хрін, щавель, лохина, журавлина, ірга, горобина.

За місяць до появи бутонів можна поливати ґрунт під рослинами кожні 7-10 днів розчином 9% оцту (7-8 ст. ложки на 10 л води). При перших квітках такі поливи припиняють. Овочі і ягоди підкислюють пару разів за сезон.

Як стимулятор

Столовим оцтом обробляють насіння перед посівом, щоб прискорити сходи та активізувати ріст сіянців.

Об’єкт впливу — насіння петрушки, кропу, пастернаку, моркви, томатів, перцю, баклажана, огірка, кабачка, гарбуза, патисона.

Готують 0,1% розчин оцту (1 частина 9% оцту на 9 частин води), змочують відрізок марлі або бавовняної тканини та загортають у нього насіння. Туго схожі — на добу. Пасльонові та гарбузове — не більше ніж на 7-8 годин. Потім насіння трохи підсушують і висівають. Міцні та дружні сходи з’являються в 2 рази швидше.

Як фумігатор

Замість дорогих і тих що часом викликають алергію спреїв і пінок від кровосисних та надокучливих комах (комарів, мошок, оводів) допомагає саморобний оцтовий еліксир.

У скляну банку кладуть по 3 ст. ложки сухої подрібненої м’яти та розмарину, заливають 0,5 л яблучного оцту і витримують під капроновою кришкою в шафі 2 тижні, щодня збовтуючи. Настій проціджують і ставлять у холодильник. Перед використанням відливають трохи в склянку, наполовину розбавляють водою, ватним тампоном наносять на відкриті ділянки тіла. Препарат діє кілька годин. Крім того, рідина знімає свербіння від укусів, якщо ви не встигли захиститися.

Оцет для відлякування

Неприємний запах оцту не тільки людям, але й тваринам, тому від непроханих гостей є проста зброя.

Об’єкт впливу — кішки, мухи, мурахи.

Обприскують 9% оцтом краї улюблених котом грядок і бортики дитячої пісочниці, і він обходить їх стороною. Якщо пройшов дощ, процедуру повторюють.

Регулярно протирають меблі, віконні рами та дверні отвори розчином 9% оцту і води (1:1). Кислий запах для людини швидко стає невловимим, а ось на комах діє довше.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь