Ядерна катастрофа 1986 року в Чорнобилі перетворила колись густонаселений міста на примар. Після вибуху ядерного реактора площа понад 2000 м² була заражена. Багато людей отримали променеву хворбу, багато х то в результаті мав рак.

Сьогодні, не дивлячись на таку масштабну катастрофу, Чорнобильська зона відчуження не мертва, а процвітає бурхливим життям. Навколишнє територію ЧАЕС заражена місцевість дивним чином вплинула на рослинність, яка змогла не тільки відновитися за тридцять років, але і стала рости ще краще.

Вчені розповіли, у чому феномен, та чому радіація убиває людей та фауну, а рослин – ні.

 Більшість частин клітини можна замінити у разі пошкодження, але ДНК — це важливий виняток. При високих дозах опромінення ДНК стає битою і клітини швидко вмирають. Низькі дози можуть призвести до меншого збитку з точки зору мутацій, змінюють функції клітин — приміром, роблять їх канцерогенними, неконтрольовано розмножуються і внедряющимися в інші частини тіла.

У тварин це часто призводить до летального результату, тому що їх клітини не особливо гнучкі.

Рослини ж розвивають зовсім по-іншому. Оскільки вони не можуть рухатися, їм просто доводиться пристосовуватися до нових обставин. А свою структуру, на відміну від тварин, вони створюють по мірі розвитку.

Також у нікальність клітин рослин у тому, що вони здатні створювати нові клітини будь-якого типу, яких потребуть.

Все це означає, що рослини можуть замінювати мертві клітини або тканини набагато легше, ніж тварини, незалежно від того, пошкоджено вони в результаті нападу тварини або радіації.

На додаток до природженої стійкості до радіації, деякі рослини в чорнобильській зоні відчуження, схоже, використовують додаткові механізми для захисту своєї ДНК, змінюють хімічний склад, щоб зробити її більш стійкою до пошкоджень і включають системи для її відновлення, якщо вона не працює. Рівень природного опромінення на поверхні Землі був набагато вище в далекому минулому, коли розвивалися перші рослини, тому рослини в зоні відчуження можуть застосовувати ці стародавні механізми захисту.

Джерело: znaj.ua