Постраждалі не отримали виділених 90 мільйонів на відшкодування збитків від вибухів?

 

 

 

 

ВИБУХИ НА АРСЕНАЛІ В ІЧНІ: ІЗ 100 МІЛЬЙОНІВ ВИДІЛЕНИХ ДЕРЖАВОЮ КОШТІВ ПОСТРАЖДАЛИМ БУЛО ВИПЛАЧЕНО ЛИШЕ ДЕВ’ЯТЬ

Інші гроші були відправлені назад до бюджету.

Із виділених державою 100 мільйонів гривень на придбання нового та ремонт пошкодженого житла постраждалим під час вибухів на арсеналі біля Ічні – за призначенням витратили менше дев’яти. Решту через закінчення бюджетного року повернули до державної скарбниці. А повернути знову у 2019-му забули.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Герой ічнянської “Польової кухні” Денис Крутиков мешкає з дружиною і сином у селі Августівка за кілометр від військових сховищ.  В ніч проти 9 жовтня минулого року їх світ вибухнув. Вони не знали чи виживуть. Ще менше шансів врятуватись від десятків тисяч тон палаючих снарядів було у його ферми. Її тоді потрощило добряче. Жовтневе розслідування закінчилося тим, що я на власні очі бачив документи про виділення коштів на компенсацію збитків молодій родині.

Однак влітку 2019 року ситуація зовсім не змінилась.

“Вибухів немає, а старе як було так і є. Глухо як в танку. Ніхто нічого не робить по сьогоднішній день”, – скаржаться місцеві жителі.

Можливо, у Крутикових інший настрій? Кому-кому, а цій родині міська влада стовідсотково обіцяла допомогти. Але і тут жодної копійки на відбудову аварійного житла Денис з Наталкою не отримали, хату відбудували власноруч.

“Я стільки нервів витріпав у цій нашій міській раді, оце просити, допоможіть, будь ласка. Допоможіть, я їх просив три місяця, потім бачу,  діла немає. Став із жінкою все зробив. Взяли кредит на все це діло, потім потроху будемо виплачувати”, – каже Денис.

Заради справедливості – Крутиковим таки пропонували купити альтернативне житло. Але з умовою віддати зруйнований будинок і землю біля нього на баланс тергромади.

“Я сказав, шо я не хочу квартиру, я хочу відновити свій будинок. Після того глухо все”, – розповідає чоловік.

І все ж таки родина Крутикових,  на відміну від більшості августівців, має сердитися на владу наполовину, бо за одну із двох хат на подвір’ї місто купило квартиру її правовласникові – батькові Дениса. І щоб з’ясувати, чому Крутикови залишилися без допомоги у відбудові житла, я попрямував  у міськраду у центрі Ічні. І тут відкрилась хитра правда. Влада пообіцяла все компенсувати і справді виділила розбомбленому району 100 мільйонів гривень. Хитрість в тому, коли ці гроші прийшли. А вони прийшли на кінці 2018 року. Ічня встигла освоїти лише близько 9 мільйонів. А отже 91 мільйон за законом повернули назад до бюджету. А щоб продовжити виплати в новому році потрібно гроші знов виділяти. Тобто дали і забрали. Гарна картинка про добрих начальників є, а допомоги немає.

Внаслідок “обстрілів” снарядами зі сховища біля Ічні пошкоджень зазнали 297 будівель, 4 зруйновано, 16 – аварійні. Не підлягають відновленню 20 будівель.

“Ми купили 17 житлових будівель для людей, з них 7 квартир і 10 нерухомості у приватному секторі і 5 соціальних об’єктів, що ми відремонтували. Всі гроші нами використані. Інших грошей у нас не було”, – зазначає голова Ічнянської ОТГ Ольга Андріанова.

Щодо боргу Крутиковим, то від нього голова громади не відмовляється. Мовляв, прийдуть заборговані бюджетом кошти, все повернуть до копійки.

Людям очікування вже в печінках. Колотнеча навколо придбання житла постраждалим  обростає найчорнішими підозрами. Градус недовіри знано зріс, коли взимку, у розпал збору документів для купівлі житла, дивним чином згоріло єдине в Ічні агентство з нерухомості. Хвиля чуток про замітання слідів від фальсифікацій і досі хитає район.

Тоді ж у лютому Ічнянщина шуміла з приводу начебто купівлі міським головою магазинів і стоматполіклініки. Тому ми просто пішли і спитали.

“У мене вже цукровий діабет, працюючи тут, постійно з людьми, … Але ні магазину, ні поліклініки, я не купувала, у мене немає таких грошей, щоб його купити”, – запевняє вона.

Інша тема для народного обурення ховається у незрозумілому для людей розподілі тих 9 мільйонів гривень, які Ічня все ж встигла  освоїти. Голову звинувачують у підозрілій лояльності до дачників. Ми не проводили слідство, тому нічого не будемо стверджувати. Але очевидним є одне. Вище керівництво держави особисто давало гарантії людям. Старий президент пішов, але прем’єр Гройсман і досі на посаді. Уряд дав гроші побитій снарядами Ічні хіба що потримати . А потім -забрали і забули.

Та при всій зневірі тут все ж сподіваються на законні виплати. І фермери Крутикові і їхня односельчанка Любов Шекера. Вони планували своє майбутнє тут, але наразі мають лиш напівруїну. Ми забувати Ічню не збираємось. Обман на державному рівні річ небезпечна. Тому наступний візит прокладемо через урядовий квартал.

Костянтин Грубич 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь