Чи помічали ніжинці біля своїх помешкань мітки домушників?

 

 

 

 

Літо — гаряча пора відпусток, а також дачний сезон, коли сидіти в місті ніколи та й не хочеться. На жаль скористатися відсутністю господарів помешкання можуть злочинці, які не гребують нічим та виносять з помешкання майже все при нагоді.
Нещодавно соціальною мережею “Фейсбук” поширився фотознімок частини вхідних дверей на якому було приліплено три сірники. Подібна знахідка дуже занепокоїла Тетяну Долинську господиню помешкання й вона вирішила дізнатися, що це може означати.
Журналістів сайту “Нежатин” також зацікавила подібна знахідка й вони провели декілька годин в пошуках інформації. Ось, що вдалося дізнатися:
Домушники – люди надзвичайно обережні. Тому, перш ніж «взяти» квартиру, вони кілька разів перевірять її. Для цього встановлюють спеціальні непомітні мітки. Волосина, приліплена у малопомітному місці на дверях, монетка, залишена на килимку, шматочок печива під килимком, нитка, вставлена ​​у двері, сірники прикріплені до дверей– це далеко не повний список злодійських методів. Монетка зрушена, або печиво під килимком роздавлено – вірна ознака для злочинця, що біля квартири хтось стояв. Якщо нитка з дверей випала, значить вони відчинялися.
Іноді мітки роблять ще менш помітними – крихітний шматочок паперу в замковій щілині, наприклад. Якщо «кваліфікація» злодія не надто висока, маркери навіть впадають в очі – наприклад, кольорові наклейки на поштовій скриньці або на дверній ручці.

воры, полиция, домушники, метки

У будь-якому випадку, стверджують в поліції, якщо ви виявили таку мітку, варто звернутися до правоохоронців.
За словами поліцейських, в злодійському середовищі навіть існує своєрідний набір символів, які ставлять на об’єктах пограбування. Такими символами злочинці можуть помітити, що квартира вже «забита» за кимось, або навпаки – обкрадена (своєрідний кодекс злодійської честі не дозволить підвести «колегу» під непотрібний ризик).Крім того, у «професіоналів» вищого класу існують наводчики. Вони деякий час спостерігають за об’єктом. Потім залишають відповідні мітки, які можуть нести масу інформації. Кількома крихітними значками в умовному місці навідник може повідомити, наприклад, що «Ця квартира – відмінний варіант. Тут проживає самотня багата жінка, яка зберігає вдома коштовності. Вранці вона виходить з дому на кілька годин. Але так, як сусіди дуже уважні, особливо затримуватися тут не варто».
 метки, воры, домушники
Ще один знак для домушників і навідників – переповнена пошта. Так що не полінуйтеся періодично очищати скриньку. А якщо плануєте відлучитися, попросіть сусідів витягати з поштової скриньки все, включаючи рекламні проспекти.
За статистикою, 80% квартирних крадіжок відбувається з 09:00 до 17:00 в будні дні. 90% злочинів належать непрацюючим громадянам, 60% складають іногородні особи.

метки, воры, домушники

 

Також, свої рекомендації щодо безпеки в літній період надав начальник Ніжинського відділу поліції.
Навряд чи хто-небудь візьметься застрахувати Вас від сонячних опіків чи поганої погоди під час літньої відпустки, а от запобігати скоєнню злочину, правопорушення чи неприємних ситуацій з дітьми — під силу кожному.
У сезон відпочинку поліція попереджає та нагадує громадянам про елементарні заходи безпеки:
Не шкодуйте коштів на встановлення надійних дверей з більш ніж одним замком та користуйтеся ними одночасно. Чим довше злочинець буде відмикати двері замкнені на всі замки, тим більше шансів, що його помітять сусіди та викличуть поліцію. Не залишайте ключі від вхідних дверей у легкодоступних місцях (під килимком, у поштовій скриньці).
Металопластикові вікна збережуть тепло у будинку, проте не захистять ваше майно від злочинців, які відчиняють їх протягом кількох секунд. Якщо квартира на першому поверсі багатоповерхівки або це приватний будинок — встановлюйте металеві грати.
Система сигналізації, у тому числі звукової (так звані «пугачі»), зупинить злочинця як тільки він побачить відповідні датчики на склі вікна. Як правило, страх бути спійманим сильніший, ніж бажання ризикнути й перевірити справжня це сигналізація чи фейкова.
На подвір’ї встановіть ліхтарі, які реагують на рух, а також камери відео спостереження. Для формування у злочинця відчуття, що за ним стежать, не обов’язково, щоб дані відеокамери були справжні. Інколи досить якісних муляжів на фасаді будинку, щоб крадій відмовився від свого злочинного задуму.
Ніколи не зберігайте всі гроші та цінності в одному місці вашої квартири (будинку), навіть якщо при цьому ви вважаєте його найнадійнішою схованкою. Повірте, злочинці їх знають. Виїжджаючи з дому навіть на кілька днів, передайте цінності та гроші своїм родичам або знайомим – перестрахуйтеся.
Перебуваючи на відпочинку не забувайте про правила безпеки:
виходячи з номера готелю чи квартири — зачиняйте вікна та двері;
не залишайте на видних місцях або без нагляду цінні речі, а ще краще залишайте їх у сейфах або камерах схову готелів, аквапарків, розважальних центрів. Не забувайте, що адміністрація курортно-санаторних комплексів не несе відповідальності за зберігання майна, залишеного в номерах;
у місцях значного скупчення людей: магазинах, ринках, зупинках, транспорті, намагайтеся без потреби не показувати свій мобільний телефон, гроші, ювелірні прикраси – не провокуйте кишенькових злодіїв. Не купуйте дорогі мобільні телефони своїм малолітнім дітям. Мало того, що вони не відривають погляду від екрана смартфона навіть переходячи дорогу провокуючи аварійну ситуацію для всіх учасників руху, так ще і стають легкою здобиччю для крадіїв.
Літо – час шкільних канікул, тому слід подбати й про безпечне дозвілля дітей. У жодному разі не залишайте дитину без нагляду у незнайомому місці. Слідкуйте за тим, щоб вона не перегрілася на сонці, не залишайте її саму в автомобілі. Щодня нагадуйте дітям про контактні телефони батьків, поліції та швидкої медичної допомоги. Підтримуйте постійний зв’язок з дитиною.
Супроводжуйте дитину на пляж, до атракціонів та інших розважальних закладів. Не відпускайте дітей на самостійні прогулянки незнайомим містом. Завчасно домовтеся про місце зустрічні з дитиною чи родичами в разі випадкового загублення. Виконуйте елементарні правила поведінки на воді та вимагайте цього від дітей: купайтеся у відведених для цього місцях, не залишайте дитину без нагляду під час ігор та купання. Не зловживайте алкогольними напоями та перебуванням на відкритому сонці та у жодному разі не порушуйте ці дві заборони одночасно! Дотримуйтеся правил безпеки під час відвідування невідомих лісових та гірських місцевостей, користуйтеся послугами досвідченого гіда. Дотримуйтеся правил пожежної безпеки у лісі, адже таке стихійне явище як лісова пожежа легше попередити ніж ліквідувати.
Якщо відносно Вас чи Ваших рідних скоєно злочин чи правопорушення, негайно звертайтеся до поліції.
Задля збереження власного майна на період відсутності в помешканні можна звернутися до Поліції охорони та встановити засоби захисту на власний розсуд.
За роки свого існування, спектр послуг, які надає поліція охорони надзвичайно розширився. Окрім традиційної охорони квартир можливо також залучення фізичної охорони, встановлення мобільної тривожної кнопки у вашому телефоні, пультової охорони, охорона валютних цінностей у спеціальних сховищах, спостереження автотранспорту за допомогою системи моніторингу мобільних об’єктів. Фахівці Управління Поліції охорони у Чернігівській області можуть встановити та обслуговувати систему відео нагляду у вашій квартирі чи дворі приватного будинку. У будь-який час доби та знаходячись за сотні кілометрів від дому, ви он-лайн зможете стежити за своїм помешканням разом з досвідченими охоронцями. У разі спрацювання сигналізації, до вашого будинку у найкоротший термін прибуде екіпірована група реагування, бійці якої професійно зможуть затримати злочинця «по гарячих слідах» та повернути викрадене майно.
Поліція охорони надає свої послуги з гарантією повної матеріальної відповідальності.
Отримати детальну консультацію з приводу охорони, а також подати заявку можна за безкоштовними номерами телефону, які працюють цілодобово:
080
099     050 22 20
073
097
Довірте власне майно професіоналам своєї справи – Поліції охорони, і ви зможете переконатися у її надійності. Не відкладайте життя на потім!
Підготувала Лілія Журко за матеріалами наданими Інною Музиченко начальником сектору моніторингу Ніжинського відділу поліції

                       

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь