Гончарна студія, реконструкція підземель та “винний скарб”: цікаво про ніжинську археологію

 

 

 

 

Ніжинська археологія набирає обертів у своєму розвитку і це лише завдяки невеличкій команді людей своєї справи, яку очолює доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин НДУ імені М. Гоголя Іван Кедун Саме він розповів журналістам сайту «Нежатин» про цікаві результати роботи у археологічному сезоні 2019 року.

Читати по темі: VI Польовий семінар: ніжинські археологи на порозі нових відкриттів

Навесні підземний Ніжин реставруватиметься

У Ніжині зараз робота йде по чотирьох напрямках. Перший з них — дослідження підземних приміщень, які ми почали декілька років тому, і зараз знаходимось на стадії архітектурно-інженерних досліджень. Нарешті отримали результати, які показують, що підземелля не придатні до функціонування, але потребують реставрації. Ми отримали всі рекомендації експертів необхідні для цих робіт. Вже наступної весни, якщо буде необхідне фінансування, ми почнемо реставраційні роботи.

 

Вималювалась картина Ніжина давньоруських часів

Другий напрямок — охоронні археологічні дослідження. Всі знають, що Ніжин – історичне місто і на місці майбутнього будівництва ми обов’язково проводимо дослідження. На сьогодні ми завершили роботи на території ніжинського ринку, звідки отримали колекцію археологічних матеріалів. У цій частині міста на жаль дуже постраждав культурний шар. Адже починаючи з 20 століття там робилось багато перекопів задля будівництва тепломереж та каналізацій. Нащастя фрагментарно вцілів давньоруський шар. Завдяки цьому ми отримали дані, що там у 12 сторіччі розташовувалось давньоруське поселення. Це підтверджують знайдені типові речі для того періоду. У ході аналізу певних знахідок, випливає картина, що давньоруські поселення в Ніжині знаходились в центральній частині – територія ринку, біля Покровської церкви та на іншому боці Остра, орієнтовно в мікрорайоні «Зірочка» – зараз так званий район «5 кутів». І частково були поселення вздовж вулиці Чернігівської. Далі дослідження покажуть більш чітку картину.

 

Реконструюємо давньоруське гончарство

Третій напрямок робіт – це проведення історичної реконструкції. Ми реконструюємо не тільки військові події, але й побутові речі. Зараз на активній стадії розробки — реконструкція давньоруського гончарства. Цього року у Літній археологічній школі ми повністю реконструювали весь процес, побудувавши горн. Нам вдалось виготовити обпалену кераміку придатну для вживання. Ми також навчили дітей «молочити»: кераміка заливається молоком, потім випалюється для того, щоб закрити всі мікротріщини і зробити виріб більш міцним. Також дітки вчились стріляти з лука, фехтуванню на м’якій та натуральній зброї, брали участь в розкопках, слухаючи лекції про історію міста.

Ніжатина нива та скарб срібників

Четвертий напрямок – наукові дослідження спрямовані на вивчення історії та походження міста. Відбувались вони на поселеннях в районі Магерок. Чому там? Якщо проаналізувати всю хронологію наших знахідок, а ми вже четвертий рік його досліджуємо, то маємо переважно знахідки зброї, обладунків, кінського спорядження. Є невелика частина і побутових речей, серед яких ножиці і пряслиця. Треба зазначити, що приблизно на цій території було знайдено скарб срібників князя Володимира. Тому є така версія – що це місце битви на Ніжатиній ниві. Щоб це підвередити, ми маємо повністю докопати дану пам’ятку, а це по терміну приблизно – 5-6 років. Окрім того, у нас є досить багато церков, які вимагають архітектурно-археологічних досліджень – це дуже цікаво для міста.

 

Дуже потрібна піч для випалу кераміки

Велику роль у наші справі грає фінансування. За нього дякуємо Ніжинські раді, та чисельним спонсорам, але ми розуміємо, що по коштах місто не може витягнути всі напрямки археології, адже маємо багато соціальних проблем в місті. Тому, маючи старт, намагаємось писати всілякі проекти, щоб отримати фінансування з інших джерел.

Для втілення гончарного проекту нам не вистачає печі для випалу кераміки. Якщо її дістанемо, то в планах зробити постійно діючу гончарну студію. Орієнтовна вартість печі — до 17 000 грн, сума невелика, але дістати її проблематично. Приміщення для студії надає університет. Також у планах зробити лучний тир для діток. Працюватимемо і над створенням власне нової археологічної експозиції в музеї присвяченої стародавній історії Ніжина

Але для всіх цих напрямків нам потрібна команда, яка, сподіваюсь, буде рости і горіти цієї справою. Зараз у нас вже є група зацікавлених людей, які входять до ГО «Ніжинське археологічне товариство». Запрошуємо всіх охочих.

 

«Винний скарб» в ніжинських підземеллях

Найцікавіші знахідки, які нам вдалось знайти за цей сезон ховались під землею 1000 років. У районі Магерок знаходили кінське вудило 12 сторіччя, а також колекцію стріл.

Цікава знахідка була і в підземеллях Ніжина, біля Всіхсвятської церкви. Під час останніх досліджень, в куті південному знайдено поличку з вином, яка впала. Пляшки звісно побились, але вони з пробками та корками. Поки не чіпаємо, щоб не пошкодити. Діставати вже будемо в ході розчистки підземель.

Продовжимо в серпні

Роботи з дослідженнями ще дуже багато. Після повернення з Новгород-Сіверська у 20 числах серпня продовжуватимемо досліджувати Ніжин. У плані провести розкопки в районі «5 кутів».

 

Спілкувалась Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь