Ніжинські гуляння на Івана Купала

 

 

 

 

Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято молоді – Купало, або Купайло, що з часом, після прийняття християнства, деякою мірою трансформувалося в церковне свято. Йдеться про народження Івана Хрестителя, яке святкується церквою 7 липня. Після поширення християнства давнє народне свято Купала в результаті «християнського нашарування» почало називатися святом Івана Купала.
Ніжинці вкотре відзначили з 6 на 7 липня свято Івана Купала в Графському парку . Яскраво, весело та з розмахом відбулися народні гуляння. Святковий концерт розпочався о 20:00 й веселощі не вщухали протягом 5 годин.
Музики, мавки, хороводи та народні забави з циганами та кіньми створювали прекрасний настрій громаді.
Не лише на сцені, а й поза нею вирувало святкове дійство.
Традиції святкування Купала з ворожінням та пусканням віночків по воді, стрибанням через вогнище та багато чого іншого вже декілька років якісно відтворюються Управлінням культури і туризму Ніжинської міської ради.
Ось й зараз не обійшлося без жартів та народних забав. Маленькі дівчатка змагалися за звання найкрасивішої дівчини у віночку, за що всі отримали по м’якій іграшці від ніжинської фабрики «Копиця». Дужі чоловіки вправлялися у силових змаганнях, перетягували канат та стрибали на швидкість у мішках.
Гарною масовкою під час концерту були дітлахи, які активно підтанцьовували музикам під сценою та намагалися постійно потрапити на неї.
Святкове дійство закінчилося традиційним великим вогнищем, стрибками через нього та гучною дискотекою 90-х.
Всі містяни та гості отримали неймовірне задоволення та не хотіли розходитися по домівках, про що свідчить гомінкий натовп людей о першій годині ночі, який жваво аплодував музикантам та витанцьовував під відомі хіти!

Лілія Журко

фото автора

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь