Українцям “світить” гнучкий графік роботи: подробиці

 

 

 

 

Гнучкий графік роботи в Україні буде законним. Це означає, що українцям стане простіше організувати свій робочий час і не переживати, що їх звільнять з-за довгих обідніх перерв. Міністерство соціальної політики запропонувало ввести в Трудовий кодекс України поняття “гнучкий режим робочого часу”. Це форма організації праці, якою допускається встановлення окремого режиму роботи. За умови дотримання встановленої денної, тижневої або на певний обліковий період (два тижні, місяць і т. д.) норми тривалості робочого часу.

Зазначається, що відповідні правила будуть встановлюватися за згодою як працівника, так і роботодавця.

У гнучкого режиму є кілька факторів:

  • фіксований час, протягом якого працівник обов’язково повинен бути на робочому місці і виконувати свої посадові обов’язки;
  • зміннеийчас, протягом якого працівник за своїм розсудом визначає періоди роботи у межах встановленої норми тривалості робочого часу;
  • час перерви для відпочинку та харчування.

Окремі преференції за гнучким робочим графіком і дистанційної роботи отримають українці:

  • з інвалідністю (1 група);
  • з дитиною з інвалідністю;
  • з дитиною молодше 14 років.

Також у Мінсоцполітики підготували законопроект, який дозволяє громадянам не з’являтися на роботу за умови, якщо роботодавець затримує зарплату мінімум на 15 днів. Також у Міністерстві хочуть зобов’язати державу виплачувати борги по зарплатах тим працівникам, чиї підприємства стали банкрутами. Виплати можуть становити до 50 тисяч гривень.

Такі нововведення стануть реальними завдяки створенню в Україні Фонду гарантування заробітних плат, який буде захищати права українців у трудовій сфері. Працівники підприємств, які не будуть отримувати заробітну плату, матимуть виплати з цього фонду.

Джерело: today.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь