Боржників КП «ВУКГ» можуть позбавити субсидії

 

 

 

 

Загально відомо, що субсидія — це адресна допомога сім’ї, яка надається на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг. За законодавством України право на отримання державної субсидії мають сім’ї, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг (в межах встановлених норм споживання та з урахуванням пільг) перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально і залежить від сукупного доходу сім’ї.

В 2019 році кількість субсидій для українців різко і стрімко скоротиться порівняно з 2018 роком. Уряд посилив вимоги до надання субсидій, і тепер більшість українців, які отримували пільги в минулі роки, можуть втратити право на субсидії. Постановою Кабінету Міністрів № 319 від 27.04.2016 внесено зміни до порядку надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

8_vc

Відповідно до програми житлових субсидій, держава відшкодовує витрати на оплату користування житлом та комунальних послуг (тепло-, газо-, водопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот). Комунальна субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців і розраховується:

  • на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня
  • на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня

Після закінчення строку отримання субсидії, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидій на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді. Для цього структурні підрозділи з питань соціального захисту збирають необхідну інформацію без звернення громадян.

Комунальне підприємство «ВУКГ», як і інші організації , що надають житлово-комунальні послуги, інформують  про боржників зі свого боку. Слід наголосити, що згідно постанови Кабінету Міністрів України №300 від 26 квітня , «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»  внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами). В разі отримання інформації про прострочену на більш як 1 місяць заборгованість з оплати послуг, субсидія на наступний термін не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує споживача. Якщо він протягом двох місяців з дати інформування документально підтвердив сплату заборгованості або уклав договір про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.

Тобто, при поданні заяви на призначення загальної субсидії, в тому числі й на відшкодування виплат на збір та утилізацію твердих побутових відходів,  громадяни повинні враховувати, якщо є заборгованість по оплаті комунальному підприємству «Виробниче управління комунального господарства» понад 1 місяць, субсидія припиняється, і на наступний строк призначатись не буде. Зокрема, вже восени Мінсоцполітики повторно перегляне списки субсидіантів. Раніше таку процедуру проводили один раз на рік.

В Ніжині, нажаль, зараз збільшився відсоток боргу у мешканців, які отримують від держави субсидію. КП «ВУКГ» розуміє, що всі чекають погашення від держави субсидії, але на сьогодні ці субсидії є монетизовані. В однієї з  частин цих субсидій, є частина оплати за послуги зі збору та утилізації ТПВ. Комунальне підприємство змушене дотримуватися статті закону про те, щоб у разі несплати за послуги та накопичування боргу надавати інформацію управлінню соціального захисту про борг кожного абонента для подальшого зняття субсидії. Також комунальне підприємство «Виробниче управління комунального господарства» вкотре наголошує, що згідно публічного договору укладеного з мешканцями Ніжина, сплачувати за вивіз та утилізацію ТПВ повинен кожен.

Шановні мешканці! Просимо вас протягом липня погасити ваш борг перед підприємством, так як з серпня ми будемо змушені передати інформацію про наявну заборгованість абонентів.  Про суму вашого борг можна отримати інформацію у абонентському відділу підприємства або з рахунку на оплату послуг КП «ВУКГ.

Дякуємо за розуміння та своєчасну оплату за послуги!

Адміністрація КП «ВУКГ».

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь