Чи зростуть ціни на теплопостачання в Ніжині?

 

 

 

 

Нещодавно сайт “Нежатин” повідомляв, що Кабінет міністрів України встановив граничні тарифи на послуги з теплопостачання для українців на опалювальний сезон 2019-2020 років.
Відповідне рішення уряд схвалив на своєму засіданні 26 червня 2019 року.
Нагадаємо, ціна з постачання теплової енергії: у разі оснащення приладами обліку – 1400 гривень за 1 Гкал (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності приладів обліку – 35,21 гривні за 1 кв. метр (з урахування ПДВ). З постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води – 83,66 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням ПДВ); у разі їх відсутності – 75,74 гривні за 1 куб.м (з урахуванням ПДВ).
Але, 11 липня на розгляд Виконавчого комітету Ніжинської міської ради було подано рішення “Про погодження товариству з обмеженою відповідальністю «НіжинТеплоМережі» розрахунку розміру втрат, що виникли протягом періоду розгляду тарифів, встановлення та їх оприлюднення. Згідно з цим проєктом тарифи для населення мали зрости на 50-60 грн., аби покрити витрати, які зазнало підприємство за два останні місяці 2018 року.
В проєкті зазначається, що внаслідок невідповідності ціни на природний газ, встановленої з 1 листопада 2018 року для виробництва теплової енергії для населення, бюджетних установ та інших споживачів ціні на природний газ, яка врахована в чинних тарифах на теплову енергію ТОВ “НіжинтеплоМережі” зазнало значних збитків та не зможе вчасно та якісно надати послуги з теплопостачання на новий опалювальний сезон без погашення цих витрат.
Виходить “замкнене коло”, адже Кабінет міністрів чітко зазначив граничну вартість послуги з теплопостачання для населення у розмірі 1400 гривень за 1 Гкал, а ТОВ “НіжинтеплоМережі” не має змоги розпочати опалювальний сезон без покриття цих витрат.
Треба зазначити, що Згідно з законом України “Про ціни та ціноутворення” ст 15. Кабінет Міністрів України, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які встановили державні регульовані ціни на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов’язані відшкодувати суб’єктам господарювання різницю між такими розмірами коштом відповідних бюджетів.
Це означає, що відшкодовувати невідповідні втрати має регулятор, який встановив ціни на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру. Отже, регулятором в цьому питанні виступив кабінет міністрів України тому відшкодовуватиме різницю державний, а не місцевий бюджет!
На даному етапі процедури та механізми розв’язання даного питання та його впровадження будуть визначатись на найближчому засіданні уряду!
З врахуванням повної інформації члени Виконавчого комітету Ніжинської міської ради направили дане рішення на доопрацювання!

Лілія Журко

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь