Ботанічна пам’ятка Ніжина — віковічний дуб Заньковецької

 

 

 

 

РУБРИКА: «Пізнаємо природу разом»

Пропоную продовжити знайомство з об’єктами природно-заповідного фонду (далі-ПЗФ) міста Ніжина. Вважаю, що й така форма просвітницької роботи сприяє формуванню екологічних знань.
Серед об’єктів ПЗФ України є ботанічні памʼятки природи – окремі дерева чи рослинні асоціації, котрі мають вагоме наукове, культурне, історичне або естетичне значення та повний заповідний режим. Пам’ятки природи бувають загальнодержавного або місцевого значення. Це можуть бути віковічні дерева і найчастіше серед них зустрічається дуб. У слов’янських народів дуб вважався символом величі, довголіття. Висока біологічна стійкість дерева дозволяє йому бути живим свідком історії. В Україні є багато віковічних дубів: Дуб Чемпіон віком 1300 років Закарпатська область, Запоріжський дуб віком 700 років.
Ботанічною пам’яткою місцевого значення у нашому місті є дуб Заньковецької. За рішенням Чернігівської обласної ради від 10.06.1972 року №03 та реєстраційним номером – 24/1-578 дуб Заньковецької входить до переліку об’єктів ПЗФ України.
Дерево росте на обійсті житлового будинку за адресою вулиця Заньковецької,11 (колишня садиба Марії Костянтинівни Заньковецької).
Актриса придбала будинок у м. Ніжині за адресою тоді Сучковий провулок у 1902 році. За описом будинок одноповерховий, рублений, облицьований цеглою, на цегляному фундаменті, з 6-ма вікнами по фасаду, під солом’яною стріхою. Свого часу там був гуртожиток Ніжинського медичного училища, згодом робітничий гуртожиток РСУ, приватизовані квартири стали власністю мешканців.
Цікавим питанням є вік дуба Заньковецької. Згідно джерела «Природно-заповідний фонд Чернігівської області» під загальною редакцією канд. біол. наук, доц. Ю.О.Карпенка (2002 р.) на с.120 у графі коротка характеристика зазначено, що це дуб-довгожитель віком понад 300 років. У «Енциклопедичному довіднику Чернігівщина» за ред. А.В.Кудрицького (1990р.) на с.265 вказано, що вік дуба понад 200 років. У виданні «Ніжин древній і завжди юний» упорядника Л.Б.Петренко (2004р.) автор В. Єрмоленко у статті «Будинок М.Заньковецької» с. 157-159 пише «Залишився в Ніжині й живий пам’ятник Марії Костянтинівні. Це дуб дружби, що росте в садибі, недалеко від тераси. Дуб той привезли з Козельця, де жила Н.М. Богомолець-Лазурська і куди навідувалася Заньковецька. «Після тривалої розлуки ми ніяк не могли наговоритися й заснути – згадує Богомолець-Лазурська. – Тоді вирішили викопати в нашому садку дубочок і перевезти до Ніжина, посадити в садку Марії Костянтинівни і назвати «Дубом дружби». Тож вік дуба значно менший в порівнянні з попередніми даними?
Такі розбіжності спонукають до пошуку і досліджень. Відомо, що дуб черешчатий (звичайний) росте вверх до 200 років, потім ріст припиняється, а приріст у товщину (радіальний) триває протягом усього життя. Цей показник залежить від клімату, рельєфу, конкуренції в насадженнях, пошкодження шкідниками. Є ряд методів визначення віку дерева. Один із методів приблизного визначення віку дерева – це інформація старожилів, пошук старих фотографій. Більш точний метод – підрахунок річних кілець (в даному випадку він не може бути застосованим). Ще є одна з дендрологічних методик – це використання бура Пресслера, який дозволяє взяти зразок деревини від кори дерева до його серцевини. За керном можна підрахувати кільця, не спилюючи дерево. Ще спосіб – виміряти окружність стовбура в сантиметрах на рівні 1,3 м від землі і розрахувати вік дерева за спеціальними розрахунками Шнейдера, Пресслера. Не складний метод описаний в інтернеті: «Обчисліть діаметр стовбура (розділивши окружність на число Пі). Розділіть діаметр на середній річний приріст. Так ви отримаєте приблизний вік дерева. Ви можете уточнити інформацію по середньому річному прирості потрібного вигляду дерева або в інтернеті, або підрахувати кільця і виміряти діаметр спиляного дерева того ж виду».
Біля дуба Заньовецької я була не раз. Він росте серед городніх насаджень, то підхід до дерева обмежений. Дякуючи Михайлу Підгайному, який живе у будинку вже 20 років, було проведено вимірювання окружності стовбура. Ми провели заміри на висоті 1,30м і визначили, що окружність стовбура становить 4 метри 02 см. Для порівняння: дуб Чемпіон, вік 1300 років – окружність стовбура 9,60 м; 700 річний Запоріжський дуб має окружність стовбура 6,32м.
Підгайний М. був свідком, коли в дуб Заньковецької вдарила блискавка (було це років 18 тому , на фото видно пошкоджену кору). Попереду наступний етап – визначення віку дерева і феноформи дуба (ранній, проміжний чи пізній).
Щиро прийму всі рекомендації читачів.
Потребує вирішення ще одна проблема: на дубі Заньковецької, що має охоронний статус відсутня табличка. Питання і проблеми будемо вирішувати.
А дуб стоїть, росте, таємниче шепоче кроною і, як живий свідок історії, можливо згадує давнину і нашу видатну землячку.

Л.Тарасенко, Зав. відділу «Природа Приостер’я» НКМ ім. І.Спаського

Головне фото ілюстроване

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь