Кав’ярня на Гоголівській “Gogol Point” – смачна кава, теплі розмови, творча атмосфера

Одна з найтематичніших кав’ярень нашого міста –  “Gogol Point”, де полюбляють бувати не тільки мешканці нашого міста, а й гості з усіх куточків України а також іноземці: жителі Франції, Німеччини, Іспанії, Польщі, Туреччини…Вони одного разу завітали до кав’ярні і відразу ж в неї закохалися!

А ще говорять, що це улюблене місце Миколи Гоголя і його присутність відчувається у кожній деталі, у повітрі, на сторінках книжок, які прикрашають полички кав’ярні, де герої його творів живуть своїм життям, який невидимий у часі і просторі… А іноді… у вечірніх сутінках чи в ранковому ореолі сонячного проміння можна побачити, як за сусіднім столиком п’є каву відомий письменник.

Власники “Gogol Point” Валерій та Марина Козирєви розповідають, що сама назва кафе (Point – точка дотику) свідчить про те, що тут можна доторкнутися до біографії Миколи Гоголя, подивитися у вікно на Гоголівський сквер, де встановлено перший пам’ятник письменнику, відчути енергетику міста, де він жив та навчався, прогулювався цими ж вулицями, сидів за столиком в одній із кав’ярень.

Про все це детальніше у нашому матеріалі

Скажіть будь-ласка, а з чого все починалося, звідки виникла ідея відкрити на вулиці Гоголівській таку тематичну кав’ярню зі своїм стилем, з переказами глибокої давнини?Валерій Козирєв: Все почалося з того, що ми зайшли в приміщення «Залізничні каси», де все було у досить плачевному стані: занедбане, розбите. І близько трьох місяців у на с була так звана «медитація» – думки про те, що можна зробити з цього приміщення, тому, що це все ж таки історична частина Ніжина, історична будівля. Ми не хотіли будь-яким чином втрутитися і зруйнувати історичний ореол цього місця. І стіни самі почали підказувати, що з ними зробити. Ми залишили стару підлогу, штукатурку, відновили (реставрували вікно), де забиті ковані величезні цвяхи – ми їх залишили. І наше завдання було саме таким: аби люди відвідували наш заклад і неначе поринули в давнину лише відкривши двері кав’ярні. Ми, скажімо так, не хотіли руйнувати ілюзію машини часу і зробили імітацію багатьох історичних моментів глибокої давнини, починаючи з дверей, закінчуючи поличками, фотографіями, картинами і навіть ектропроводкою, яку ми могли бачити в будинках своїх бабусь та дідусів.

Як відомо, у Ніжині вже не перший рік поспіль відбувається історичний захід «Музейна ніч»  і ваша кав’ярня відкрила двері тієї ночі учасникам квесту та гостям міста. Розкажіть, як це відбувалося? Що було цікавого?

Марина Козирєва: я дізналася, що в місті буде проходити «Музейна ніч» із відвідуванням музеїв учасниками квесту. В мене виникла ідея, що ми також можемо бути точкою локації, маючи таку тематичну кав’ярню с поличками творів Миколи Гоголя. І в процесі організації виникла ідея запросити до кав’ярні самого Миколу Васильовича! Тобто учасника магічного шоу живих скульптур “Ніжин О’Жив”, який уособлював письменника своїм образом і погодився на нашу пропозицію. Відвідувачам було досить цікаво і несподівано побачити у кав’ярні самого Миколу Васильовича власною персоною, який гортає сторінки книжок та п’є каву разом з гостями, та ще й каже нам: «смачна у вас тут кава, я, мабуть, прийду до вас іще раз разом зі своєю дівчиною». І дійсно, ми подумали, що так міг сказати і сам Микола Васильович у ті давні часи, коли тут жив, навчався, закохувався і прогулювався вулицею, яка зараз названа в честь його імені. Також на славетний Покровський ярмарок всі костюмовані персонажі люблять завітати саме до нас.

А хто зазвичай відвідує кав’ярню “Gogol Point”?

Ми вже зрозуміли, що кав’ярня на Гоголівській дуже подобається іноземцям. У нас були не тільки жителі нашого міста та гості з усіх куточків України а й жителі Франції, Німеччини, Іспанії, Польщі, Італії, Швейцарії, Туреччини. Щодо України, пили каву в “Gogol Point” гості із Одеси, Харкова, Івано-Франківська, Львова, кияни люблять до нас завітати – і всім подобається. А що цікаво, буквально на днях у нас була пара з Чернігова, які говорять, що спеціально люблять приїздити до Ніжин аби випита каву в “Gogol Point”! А взагалі, у нас тут сформувалося коло постійних відвідувачів  – це і студенти і викладачі, фотографи, художники. І ми завжди раді усім нашим гостям і запрошуємо завітати до нас іще!

У кав’ярні є портрет Гоголя, який намалювала відома художниця Оксана Грек і вона каже, що на цю роботу її надихнула саме кав’ярня! Також є авторська портретна лялька у вигляді Гоголя, яку створила майстриня Катя Васечко. Є безліч подарунків від відвідувачів: бюст Гоголя, його збірка творів, різні фотографії тих часів із зображенням центральної частини міста, причому, є історичне фото саме цього місця, де і знаходиться зараз кав’ярня.

 

Кав’ярня на Гоголівській “Gogol Point пропонує тематичне меню. Що саме можна замовити завітавши до вас?

Меню тематичне за назвами – це класичні рецепти, які може запропонувати кав’ярня. Тут усі види кавових напоїв: подвійнийеспресо (допіо – «Подніміте мне векі»), або «Лате Магерки», американо, лате, капучіно, тощо. Причому у нас можна випити кавові напої з додаванням рослинного молока. А також різниі види корисний чаїв – приміром, морінга-чай для тих, хто піклується про своє здоров’я. Морінга потрапила в розряд “Суперфуд”, тому що її листя багате антиоксидантами, вітаміном С, бета каротином. Також ми пропонуємо нашим гостям солодощі без цукру – приміром, смачні та корисні цукерки: Баунті та Снікерс, зроблені Hand Made з якісних продуктів або ж печиво, тістечка, яблучно-чорничний зефір, шоколад на меду з різними видами смаків (суниця, фундук), подарунковий шоколад у вигляді бюсту Гоголя або шоколадної книжечки «Дещо про Ніжин…» та інші смаколики.

Від автора:

Тож, смачна кава, теплі розмови, творча атмосфера та приємні зустрічі чекають вас у Ніжині, місце зустрічі – Кав’ярня на Гоголівській “Gogol Point” – найкраще місце для внутрішніх налаштувань та спілкування – в затишній атмосфері, де все робиться з любов’ю.

Але, як говорять, ніж сто разів почути, краще один раз попробувати, а може і другий і третій..

Адреса:

м. Ніжин, вул. Гоголя, 10

Тел.: 097 413 7343

Час роботи : з 09:00 до 21:00

 

Пила смачну каву у кав’ярні “Gogol Point

Валентина Ващенко

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь