Чотирилапий поліцейський Чернігівщини Бакс

 

 

 

 

Службові собаки поліції у кожного викликають різні емоції. Багатьох вони приваблюють, декого – насторожують, а злочинці взагалі бояться, щоб «чотирилапий коп» звернув на них увагу.
Собаки, натреновані на пошук людей, зброї чи вибухівки, наркотичних речовин, навчені затримувати правопорушників, постійно затребуванні в поліції. Вони здатні розкрити злочин по «гарячих слідах» і встановити зловмисника по запаховому сліду.
У кінологічному центрі ГУНП в Чернігівській області 27 службових собак, що спеціалізуються за різними напрямками підготовки. Кожен з них своїми здобутками заслужив горду назву поліцейського собаки.
Один із найуспішніших розшуківців кінологічного центру – німецька вівчарка Бакс. За сім років своєї служби пес неодноразово знаходив безвісти зниклих осіб та встановлював правопорушників, що втікали з місця скоєння злочину.
«Талановитий пес – талановитий у всьому» – молодший інспектор-кінолог Дмитро Страдомський.
Дмитро Страдомський виховував Бакса та готував до служби в правоохоронних органах майже з його народження. Його хист до пошуку, був одразу помічений хазяїном. Змалечку улюбленою іграшкою пса був м’ячик. Дмитро його ховав, а Бакс починав винюхувати слід своєї забавки і одразу ж знаходив.
Потім для вухастого почалися реальні тренування. Перед ним клали п’ять предметів для улову запаху. Потім їх розкладали у схованки в різних місцях. На першому етапі цими предметами були п’ять шматків м’яса. Невдовзі тренер замінив смаколики іншими джерелами запаху, менш виразного і не такого звабливого для собаки. Завдання поступово ускладнювалося: кілька різних запахів, нижчої інтенсивності, у місцях, де увагу Бакса відвертали сторонні запахи…
Проте завдання для молодої вівчарки не було складним. Пес завжди справлявся з ним впевнено, і до того ж щоразу швидше. В 11-місячному віці «чотирилапий поліцейський» вже був повністю готовий заступити на перше своє чергування у складі слідчо-оперативної групи.
У 2016 році Бакс затримав одного з правопорушників, що заволоділи автомобілем. Двох з них поліція затримала на місці, але виявилось, що викрадачів було троє. Вухастий взяв слід від килимка для ніг в автівці і одразу ж ринув за втікачем. Невдовзі Бакс натрапив на нього в одному з автокооперативів і був готовий впіймати бігуна. Але навкруги були інші люди, тому інспектор не віддав команду для затримання.
Бакс продовжував переслідувати злочинця, добігли аж до поля з кукурудзою. Втікач спробував сховатися у високих заростях. Але пес почав скалитись і рватись в бік поля. Це мало настільки загрозливий вигляд, що зловмисник вирішив не ризикувати. Він підвівся з піднятими руками та закричав – «я здаюся!».
В червні цього року Бакс знайшов чоловіка, який обікрав сарай одного містянина. До приміщення незграбний правопорушник проник через вікно, яке розбив і поранився. Пес привів поліцію прямо до помешкання крадія по запаху крові.
Пес-розшуківець відомий не тільки успіхами в роботі, але і має нагороду ІІІ ступеня зі всеукраїнських змагань. Він здобув її за успішне виконання комплексу вправ у Першому чемпіонаті Національної поліції України з багатоборства кінологів. Хазяїн Бакса зі своїм вихованцем змагалися з-поміж 24 кінологів зі службовими собаками з усіх областей.
«Бакс – улюбленець всіх поліцейських Чернігівського відділу поліції» – слідчий Аліна Риндя
Виїзд на місце події разом з Баксом завжди починається з радісної зустрічі, він обожнює працювати з поліцейськими і залюбки приймає пестощі. Пес завжди готовий до виконання завдань і чітко відрізняє роботу від гри. Бакс – професіонал і майстер пошуку – зазначила Аліна Риндя.
Хазяїн улюбленця чернігівських поліцейських – Дмитро Страдомський – пишається успіхами та здобутками свого вихованця. Він впевнений, що Бакс допоможе в розкритті ще багатьох злочинів, а його кар’єра в самому розквіті.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь